GODIŠNJICE

Kod Mostara održan marš "Pet zlatnih ljiljana"

Sjećanje na neustrašive borce, izviđače Četvrtog korpusa ARBiH

S današnjeg marša: Preko 150 učesnika. Facebook

Meliha Smajkic

11.8.2024

Tradicionalnim maršem „Pet zlatnih ljiljana“ od mostarskog prigradskog naselja Dračevice do kružnja na podveleškom platou danas je obilježena 29.godišnjica pogibije neustrašivih boraca Armije R BiH, Nurifa Dedića, Rame Džihe, Elvedina Omanovića, Amela Vejzovića i Halila Ćorića.

Ova petorica dobitnika najvišeg vojnog priznanja stradali su na platou Podveležja na svom izviđačkom zadatku. Kao izviđači bili su među najboljim borcima koje je Četvrti korpus Armije R BiH imao.

Da je njihov doprinos u borbi protiv neprijatelja i u odbrani domovine bio nemjerljiv potvrdio je Mirsad Husnić, njihov saborac i predsjednik Udruženja izviđača „Pet zlatnih ljiljana“.

- Njihov zadatak je bio da ulaze u dubinu i prikupljaju podatke tako da smo u svakom momentu znali s kojim snagama neprijatelj raspolaže, gdje su im bili položaji artiljerije i pješadije, gdje su bile stacionirane pozadinske jedince i sve drugo – naglasio je Husnić.

Današnjem maršu, 20.po redu, uprkos nesnosnim vrućinama, odazvalo se preko 150 učesnika od Mostara do Sarajeva, a među kojima je bio značajan broj mladih.

Nakon dolaska učesnika marša u Kružanj, kod Spomen-obilježja je održan prigodan program.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.