„UNSKI SMARAGDI“

Amarildo Mulić za "Avaz": Krajišnici mogu biti oko svega podijeljeni, ali oko Une su jedinstveni

Devastacija izvorišta rijeke od strane investitora sa sumnjivom građevinskom dozvolom još uvijek nije definitivno zaustavljena, kaže Mulić

Mulić: Napravljeni su propusti. Avaz

Alen Bajramovic

10.8.2024

Stanovnici sela Donja Suvaja u Hrvatskoj i jutros su se okupili na izvoru Une, gdje već danima sprječavaju nastavak započetih radova na izgradnji male hidroelektrane. Podršku mještanima kontinuirano pružaju nevladine organizacije iz regije, među kojima su i aktivisti iz BiH.

 Zaštićeni spomenik prirode

 Una još nije odbranjena, kaže za „Avaz“ predsjednik Udruženja „Unski smaragdi“ iz Bihaća i bivši dugogodišnji direktor Nacionalnog parka Una, Amarildo Mulić. On dodaje da devastacija izvorišta rijeke od strane investitora sa sumnjivom građevinskom dozvolom još uvijek nije definitivno zaustavljena.

- Vrelo Une je još od 1968. godine zaštićeni spomenik prirode, a još veće zlo, koje pokazuje da pohlepa i interesi ne posustaju, je što se kompleks vrela Une nalazi u ekološkoj mreži EU „Natura 2000“. Tu su posebni propisi kad je u pitanju bilo kakvih, a posebno ovakvih objekata na rijeci, uz rijeku ili u pojasu zaštićenog područja. Definitivno, napravljeni su propusti u proceduri izdavanja građevinske dozvole, svi propisi nisu ispoštovani, pa ne znamo više šta da čekamo s obzirom na tromost administracije, pogotovo Državnog inspektorata Republike Hrvatske – kaže Mulić.

Jedina mjera koja je u ovoj situaciji moguća je zaustavljanje radova, ali službenog rješenja kojim bi se to naložilo još nema. U međuvremenu je i Tužilaštvo Hrvatske, na osnovu prijava protiv odgovornih, pokrenulo određene provjere.

- Ovo je ekocid, zločin protiv rijeke Une, prirode, a samim tim i zločin protiv ljudi, bez obzira da li oni žive u Hrvatskoj ili BiH. Una ne pripada nikome, rijeke ne pripadaju nikome, one su javno dobro i trebaju slobodno teći. Iz „Unskih smaragda“ poručujemo – sloboda rijekama i sloboda ljudima, jer uz Unu je vezana vizija održivog razvoja. Pozicioniranjem Nacionalnog parka Una imamo ekspanziju turističke djelatnosti na ovim prostorima i jedini naš pravac je da sačuvamo sve naše rijeke i stavimo ih u funkciju održivog razvoja. Već deset godina propagiram uspostavu Unalanda – zemlje vodenih čarolija, koja treba da postane prepoznatljiva kao antistresna oaza Evrope – ističe Mulić.

Aktivisti i mještani očekuju da nadležni organi susjedne države donesu konačnu odluku, da investitor napusti lokaciju, a onda će Una zaliječiti sama zaliječiti svoje rane. Iako se malo o čemu mogu dogovoriti, borba za Unu ujedinila je stanovnike tri zemlje – Hrvatske, BiH i Srbije, čiji ekološki aktivisti, udruženja, pojedini poslanici, muzičke zvijezde ... imaju identičan zahtjev.

Una se brani od izvora do ušća

- Ljudi će izdržati uz našu i pomoć drugih ljudi, institucija, posebno nevladinih organizacija, sve do zaustavljanja bilo kakve daljnje devastacije. Una se brani od izvora do ušća, a imamo i još jedan problem – izgradnju odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori. 

Opet 500 metara od Une i granice BiH. Imamo i puno manjih problema duž čitavog toka. Svi se trebamo ujediniti da odbranimo Unu. Mi smo se ujedinili, pogotovo Krajišnici. Mogu biti razjedinjeni oko svega, ali kad je rijeka Una u pitanju onda smo jedinstveni – ističe predsjednik Udruženja „Unski smaragdi“ Amarildo Mulić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.