SAOPĆENJE

PDP: Kolika je "rupa" u budžetu RS

A umjesto plate ljekarima, rastu liste čekanja, dugovi, spisak lijekova kojih nema, kao i nezadovoljstvo pacijenata i ljekara

Tanja Vukomanović. Fena

FENA

9.8.2024

Kolika je „rupa“ u budžetu Republike Srpske kada je došlo do onoga što nikako nije smjelo da se desi, a to je da zdravstvenim radnicima, kojima su uslovi rada ionako otežani i koji često rade bez uplaćenih doprinosa, sada kasne i plate?

Pitala je ovo poslanica PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Tanja Vukomanović, nakon što su se zdravstveni radnici pobunili zbog kašnjenja plata i upozorili da je stanje u zdravstvu alarmantno.

- Da li se iko bavi rješavanjem problema u zdravstu i zadržavanjem zadravstvenih radnika koji su, umjesto najavljivanog i zasluženog povećanja plata, dočekali da im plate kasne? Mladi ljekari zbog loših uslova odlaze u inostranstvo, a stariji u penziju i ozbiljno se nameće pitanje – ko će građane Republike Srpske da liječi za nekoliko godina? – navodi ona.

Dodaje da je premijer Radovan Višković još prije šest godina priznao da „zdravstvo krvari“ i da će Vlada Republike Srpske posebnu pažnju posvetiti ovoj oblasti, međutim, to se nije desilo.

- Zdravstveni sistem i dalje krvari. A umjesto plate ljekarima, rastu liste čekanja, dugovi, spisak lijekova kojih nema, kao i nezadovoljstvao pacijenata i ljekara – rekla je Vukomanović.

Ona ističe da najbolji primjer kako se ophode prema zdravstvenom sistemu jeste Univerzitetski klinički centar, na čiju je garažu potrošeno 40 miliona KM i još nije završena, dok je UKC najveći poreski dužnik u Republici Srpskoj, ali za te obaveze nema ni približo toliko miliona.

- Ovakvo stanje u jednoj od najvažnijih oblasti je ozbiljan alarm da se zapitamo šta se dešava s budžetom Republike Srpske i ko će sljedeći da podnese žrtvu dugova u kojim se nalazimo? Imali smo priliku da vidimo da se premijer i predsjednik hvale informacijiom da će penzije biti isplaćene na vrijeme, da li to znači da treba svi da sjedimo ispred televizora i čekamo da nam jave koju od svojih redovnih obaveza će Vlada sljedeći mjesec ispuniti na vrijeme? – upitala je Vukomanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.