BROJNA IMENA PREKRIŽENA

SNSD i SDA ne vjeruju aktuelnim funkcionerima: Nova lica na čelu 27 općina i gradova

Dva SDA-ova načelnika protiv kojih je potvrđena optužnica nisu kandidati, a riječ je o Hasanu Ajkuniću i Farisu Hasanbegoviću

Ajkunić, Grujičić, Džafić, Žunić, Raguž i Hasanbegović. Facebook

6.8.2024

Minimalno 27 općina i gradova će na lokalnim izborima dobiti nove načelnike i gradonačelnike, pokazuje to preliminarna lista kandidata koju je prošle sedmice objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Naime, riječ je o broju načelnika i gradonačelnika koji su u ovom mandatu obnašali funkcije, a sada nisu kandidati na izborima. Neki su očito sklonjeni zbog optužnica, dok imamo i primjer iz Oštre Luke, čije je načelnik tokom ove godine preminuo, a u Velikoj Kladuši je izmjenama Izbornog zakona BiH zabranjena kandidatura ratnom zločincu Fikretu Abdiću.

Brojne promjene

Najviše rokada pravili su u redovima SNSD-a i SDA, no imamo primjere i u drugim strankama.

U Velikoj Kladuši su Laburisti umjesto Abdića predložili Amira Đogića, a on će imati četiri protukandidata - Borisa Horvata (Zajedno za Veliku Kladušu), Adisa Džanića (NES), Ismeta Hušidića (SKJ BiH) i nezavisnu kandidatkinju Delilu Šahinović.

U Krupi na Uni će se nasljednik Mladena Kljajića (SNSD-DNS) tražiti između Gojka Kličkovića (NPS), Milorada Kovačevića (SNSD) i Miroslava Radakovića (US).

SNSD je odlučio da neće kandidirati Radenka Reljića, koji je osumnjičen za zloupotrebu položaja, za načelnika Bosanske Dubice, a njihov izbor sada je Igor Savković.

Podignuta optužnica

SDA je odlučila da ne kandidira načelnika Sanskog Mosta Farisa Hasanbegovića, protiv kojeg je podignuta optužnica za zloupotrebu položaja na istu poziciju, nego je njihov izbor sada Mensur Seferović. Iz istih razloga, vjerovatno, i kandidat SDA za načelnika Bugojna nije Hasan Ajkunić, nego Mirza Idrizović.

Milorad Simić (SNSD), koji je prije četiri godine tijesno pobijedio u utrci za gradonačelnika Dervente, i to zahvaljujući glasovima putem pošte, nije kandidat za tu poziciju. Umjesto njega je predložen visoki kadar te stranke Igor Žunić, koji će se boriti za naklonost birača zajedno s Miletom Tadićem (nezavisni kandidat) i Vladom Kovačevićem (SDS).

HDZ-ova Nada Ćulap više neće biti načelnica Odžaka. Četiri su kandidata za njenog nasljednika - Anes Osmanović (SDA), Mirsad Ahmetović (SDP), Ilija Ilić (HDZ BiH) i Drago Zečević (Odlučno za Odžak).

Šest kandidata

U SBK se SDA odlučila na još jednu izmjenu, pa će u Gornjem Vakufu umjesto aktuelnog Seada Čauševića kandidat biti Esim Hajdarević.

Duško Došenović, zamjenik preminulog načelnika Oštre Luke Dragana Mastikose, kandidat je SNSD-a za poziciju prvog čovjeka ove općine.

Kandidat za načelnika Stanara neće biti aktuelni načelnik Radojica Ćelić (US), a za ovu poziciju su se kandidirale tri osobe - Aleksandar Ristić (US), Damir Kerić (SNSD) i Denis Stevanović (SP).

U Kalesiji načelnik više neće biti biznismen Sead Džafić (SDA), nego neko od šest sljedećih kandidata: Nermin Mujkanović (SDA), Alija Džafić (nezavisni), Fuad Hasanović (SDP), Elvir Rožnjaković (BH Zeleni), Mujo Mujkić (NiP) i Sadik Osmanović (nezavisni).

U Donjem Vakufu odluku da se ne kandidira donio je aktuelni načelnik Huso Sušić (nezavisni), a njegov nasljednik će se tražiti između Elvedina Hamzakadića (SDA), Senada Selimovića (SDP), Mehemeda Vinčevića (nezavisni) i Safeta Sultanovića (DF).

Novo ime

Kao što je odranije poznato, u Srebrenici kandidat za načelnika neće biti aktuelni načelnik Mladen Grujičić, nego Miloš Vučić.

SNSD je donio odluku i da u Bosanskom Grahovu ne kandidira Uroša Šurana, u Kupresu (RS) Gojka Šebeza, Trnovu (RS) Dragomira Gagovića, na Palama Boška Jugovića, u Rogatici Milorada Jagodića i Gacku Ognjena Milinkovića.

Što se tiče Kantona Sarajevo, SDA u Ilijašu i Hadžićima nije kandidirala aktuelne načelnike Hamdu Ejubovića (Hadžići) i Akifa Fazlića (Ilijaš). Umjesto Hamde Ejubovića kandidat SDA za načelnika Hadžića je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Eldar Čomor, dok zamjenu za Fazlića vide u Nerminu Hodžiću.

HDZ BiH odlučio je zamijeniti četiri aktuelna načelnika, i to u Kupresu, Kreševu, Širokom Brijegu i Čapljini. HDZ-ova opcija u Kupresu umjesto Zdravka Mioča je Danko Jurič, u Kreševu umjesto Renata Pejaka Boris Marić, u Širokom Brijegu Ivo Pavković umjesto Mire Kraljevića, a u Čapljini Iva Raguž umjesto Smiljana Vidića.

SDS se odlučio za rokade samo u Berkovićima, gdje će umjesto Nenada Abramovića njihov kandidat biti Bojan Samardžić.

Trojka se odlučila da zamijeni aktuelnog načelnika Novog Sarajeva Hasana Tanovića (SDP) gradonačelnicom Benjaminom Karić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.