ANALIZIRAMO

Stranke kreću u veliku borbu na lokalnim izborima: SNSD pati za Bijeljinom, SDA za Sarajevom

SNSD već više od dvije decenije bezuspješno pokušava da preuzme Bijeljinu

Lokalni izbori 2024.: Ispit za stranke. Fena

Danijal Hadzovic

24.7.2024

U oktorbu ove godine održavaju se lokalni izbori koji, ne samo da će predstavljati borbu za upravljanje nad gradovima i općinama, nego i svojevrsni pokazatelj političkih trendova u društvu i priprema za izbore 2026. Dovoljno je spomenuti da je padu vlasti SDA nakon izbora 2022. prethodila pobjeda trojke u Kantonu Sarajevu 2020. godine.

Najzanimljivija Banja Luka

S te strane SDA u ovom kantonu ove godine izlazi mnogo ambicioznije u predizbornoj koaliciji s DF-om i SBiH. Ipak, u Općini Stari Grad veliki favorit je Irfan Čengić, koji će nasuprot sebe ponovo imati neuvjerljivog SDA-ovca Dženana Selimbegovića, kojeg je na prošlim izborima uvjerljivo pobijedio. U Novom Sarajevu SDA je kandidatsko mjesto prepustila Muameru Bandiću (SBiH), gdje za velikog favorita važi aktuelna gradonačelnica Benjamina Karić.

U ovoj općini ponovo se kandidirao nekadašnji gradonačelnik Nedžad Koldžo u ime stranke „Naprijed“, a o kandidaturi, navodno, razmišlja i aktuelni načelnik Hasan Tanović. Na Ilidži bi prilično siguran trebao biti aktuelni načelnik Nermin Muzur (NiP), kao i Semir Efendić (SBiH) u Općini Novi Grad, kojem će se suprotstaviti Mirza Selimbegović. Možda će najzanimljivije biti u Općini Centar, gdje će se Srđanu Mandiću (NS) suprotstaviti Dennis Gratz (DF), s obzirom na to da je NiP u ovoj općini odbio podržati Mandića kao zajedničkog kandidata.

SDA, čini se, najviše nade polaže u potencijalnu većinu u Gradskom vijeću nakon izbora te su već istakli Faruka Kapidžića kao kandidata za načelnika.

Ipak, najzanimljivija utrka ove godina vjerovatno će biti u Banjoj Luci. U drugom najvećem bh. gradu čak tri jaka kandidata natjecat će se za čelnika grada. Osim aktuelnog gradonačelnika Draška Stanivukovića (PDP), kandidati su i Jelena Trivić (Narodni front) te Nikola Šobot (SNSD). Ovo će za sva tri kandidata biti veliki ispit da provjere raspoloženje birača u RS nakon što je SNSD izgubio gradonačelničko mjesto u najvećem gradu RS, ali i nakon što se aktuelni gradonačelnik Stanivuković suočava s brojnim otpužbama da je u međuvremenu stao na stranu Milorada Dodika.

Veći gradovi

Zanimljivi će biti izbori u Bijeljini, s obzirom na to da SNSD već više od dvije decenije bezuspješno pokušava da pobijedi na lokalnim izborima u semberijskom gradu, te je on u njihovom najvećem fokusu. Mikajlo Lazić, uglednik doktor, kandidovan je iz najveće stranke u RS, a protukandidat će mu biti SDS-ov Ljubiša Petrović kojeg su 2023. stranke okupljene oko SNSD-a pokušale opozvati, ali je završilo debaklom.

Kada je riječ o Federaciji BiH, SDA se već dugo muči s većim gradovima, a ista stvar bi se mogla ponoviti i na ovim izborima. Njihov kandidat u Tuzli, u kojoj nikad nisu vladali, Zoran Blagojević teško da ima prevelike šanse protiv SDP-ovog Zijada Lugavića. Tek treba da se vidi da li će u većinski hrvatskim općinama neko uspjeti poremetiti vladavinu HDZ-a. S druge strane, bit će zanimljivo pratiti i rasplet u Mostaru, gdje se načelnik naknadno bira u Gradskom vijeću, što tradicionalno prerasta u nacionalno prebrojavanje.

Kandidati u Zenici

Aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović već tradicionalno “još nije odlučio” da li će se kandidovati, no, u najgorem slučaju njegova Bosanskohercegovačka inicijativa će imati drugog kandidata. Izvjesno je da će kandidat SDA za prvog čovjeka grada biti univerzitetski profesor Spahija Kozlić, ali i da će SDP imati svog kandidata (spominje se Almir Babajić).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.