RAZGOVOR

Srđan Blagovčanin, predsjednik UO "Transparency Internationala BiH", za "Avaz": Dodikov režim je u potpunosti izoliran

Srbija nema namjeru da bude talac Dodikovih očajničkih poteza

Blagovčanin: Veoma je bitna uloga Aleksandra Vučića. TI BiH

Alen Bajramovic

6.8.2024

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je preliminarne liste kandidata za lokalne izbore, a, sudeći prema njihovom i broju političkih subjekata iz kojih dolaze, očekuje nas burna predizborna kampanja.

Predsjednik Upravnog odbora „Transparency Internationala BiH“ i ekspert u oblastima vladavine prava, javnih politika, evropskih integracija i antikorupcijskih reformi Srđan Blagovčanin govorio je za “Dnevni avaz”.

Crna rupa

Istovremeno, evropski put BiH je zaustavljen, a naša zemlja je jedina u regionu koja nije usvojila plan reformi i koja zbog toga neće dobiti sredstva podrške iz Plana rasta EU.

- BiH je, nesumnjivo, po mnogo čemu crna rupa i Balkana i Evrope. Neusvajanje Reformske agende je još jedna potvrda toga. Naprosto, vladajuće političke strukture su spremne žrtvovati budućnost ove zemlje zarad svojih partikularnih interesa - kaže Blagovčanin.

Dodaje kako situacija u vezi s planom rasta potvrđuje da BiH u ovakvoj situaciji ne može napraviti nikakav održiv korak naprijed.

- Nažalost, ni na kratki ni srednji rok ne vidim ozbiljniju mogućnost pozitivnih promjena. Ono što dodatno brine su rastuća razmimoilaženja među ključnim zapadnim saveznicima u pogledu BiH. Tako da se može očekivati da se njihova dominantna politika prema BiH, koja se svodi na inerciju ili autopilot, bude nastavljena - ističe Blagovčanin.

Istovremeno, američke sankcije prave velike probleme RS. Blagovčanin tvrdi da je režim Milorada Dodika za 20 godina vladavine potpuno opustošio ovaj entitet.

Katastrofalne posljedice

- RS je danas potpuno izolirana operetska, tragikomična despotijica, u najbukvalnijem smislu, u rukama šačice ljudi. Američke sankcije već imaju katastrofalne posljedice po RS, a, nažalost, imat će još pogubnije jer režim nastavlja sa samoubilačkim potezima držeći građane kao taoce. Istovremeno, sasvim je jasno da je režim predsjednika Dodika u potpunosti izoliran. Za cijelu priču je vrlo bitna uloga predsjednika Aleksandra Vučića, koji je očigledno napravio radni dogovor sa Zapadom, koji, prema svim dostupnim informacijama, poprilično funkcionira. Čini se da u toj jednačini nema predsjednika Dodika, odnosno da čak ni Srbija nema namjeru da bude talac njegovih očajničkih poteza, kojima nastoji spasiti sebe i svoje bogatstvo - ističe Blagovčanin.

On očekuje novi val još oštrijih sankcija, nakon ugovora Vlade RS s kineskom kompanijom u sferi IT zaštite, te nakon odluke da Investiciono-razvojna banka krene u poslove pružanja bankarskih usluga.

Ništa od poštenijih izbora

Uprkos tehničkim izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo OHR i podzakonskih akata koje je izmijenio CIK, Blagovčanin ne očekuje da ćemo u oktobru imati poštenije izbore od dosadašnjih.

- Izolirani, potkapacitirani CIK, čak i da ima stvarnu namjeru da unaprijedi izborni proces, a partijske lojalnosti članova CIK-a nisu garancija toga, to jednostavno nema snage učiniti. Suštinski problemi s izbornim procesom su strukturne prirode i proizlaze iz zarobljenosti države i institucija. Izbori se ovdje dobivaju političkom korupcijom, ilegalnim javnim nabavkama po kronističkoj liniji, partijskim zapošljavanjem, odnosno kronizmom u zamjenu za podršku na izborima i teško da tu jednokratni akt samovolje visokog predstavnika može donijeti suštinsku promjenu - kaže Blagovčanin. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.