PRESS KONFERENCIJA

Predstavljen Open Air program 30. Sarajevo Film Festivala: Online prodaja ulaznica počinje sutra

30. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. avgusta 2024. godine

sff - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14
A. Pehlivan

5.8.2024

Povodom objave programa 30. Sarajevo Film Festivala i početka online pretprodaje ulaznica, u kinu Meeting Point u Sarajevu održana je press konferencija – druženje s novinarima, predstavnicima vlasti, partnerima i prijateljima Festivala.

Na press druženju predstavljen je program Open Air 30. Sarajevo Film Festivala. Tom prilikom direktor SFF-a Jovan Marjanović najavio je filmove koji će se projektovati u sklopu ovog festivala te otkrio i kome će biti dodijeljene nagrade “Srce Sarajeva”.

Projekcija filma “Kuduz” 

Otkriveno je i ko će održati masterclass, a radi se o svjetskim imenima. Tako će Sarajevo posjetiti Aleksandar Pejn (Alexander Payne), Meg Rajan (Ryan), Kord Džeferson (Cord Jefferson), Džon Torturo (John Turturro) i Ela Sulejman (Elia Suleiman) koji će otkriti sve o svom radu i iskustvu.

Kao i dosad, najavljena je i predfestivalska projekcija 15. avgusta, gdje će se izvršiti projekcija filma “Kuduz” Ademira Kenovića, a kojim će se odati počast pokojnom Abdulahu Sidranu.

- Ovo je projekcija kojom ćemo se sjetiti Sidrana na ovoj najvećoj sceni SFF-a. Projekcija je besplatna i pozivamo sve građane da se pridruže i pogledaju film - rekao je Marjanović.

Iz Turističke zajednice KS kazali su kako za vrijeme SFF-a dosežu vrhhunac u turističkom smislu, broju dolazaka, popunjenosti kapaciteta, ekonomskom i svakom drugom.

- SFF je najbolji dio turistički zajednice Kantona Sarajevo, jer naš glavni dio je promocija, a SFF to radi već 30 godina u najboljem smislu, to je nešto najljepše što oni rade za Sarajevo. Nadam se obaranju svih rekorda ove godine - rekli su iz Turističke zajednice.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić je istakao da je SFF jedan od najboljih ambasadora BiH i ove regije te da u velikoj mjeri doprinosi boljoj slici BiH u svijetu.

- Mi ćemo i dalje nastaviti podržavati SFF i radujemo se svim događajima na prostoru općine Stari Grad, jer mi smo jedna turistička općina – kazao je Škaljić.

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda je tokom obraćanja prisutnima kazao kako će na ovom SFF-u biti 13 filmova i serija koje je podržalo Ministarstvo kulture i sporta.

- Na ovom nećemo stati, uvijek ćemo biti vjetar u leđa za kinematografiju, jer film to zaslužuje. Ovo je sigurno fabrika kvaliteta koja pokazuje koliko u našoj državi imamo kreativnih ljudi koji mogu promovirati BiH čitavom svijetu. Sarajevo u ovim festivalskim danima biti će epicentar svijeta - istakao je Magoda.

Zamjenik gradonačelnice Samir Avdić poželio je dobrodošlicu svima u grad Sarajevo, a federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder  je istakla kako je SFF već brend sam po sebi.

- Sa strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma posebno pozdravljamo nastojanja koja prevazilaze filmsku, turističku i kulturnu priču i okreću se u sferu zaštite okoliša. To je nešto što SFF već sada zagovara. Ove godine sufinansiramo projekt koji se tiče nabavke baterija za prenošenje solarne energije koja će se kasnije prenositi i koristiti u kinima širom BiH – zaključila je Pozder. 

Ko ima popust

Danas u 15 sati počinje online pretprodaja ulaznica za filmove u programu 30. Sarajevo Film Festivala, vrijedi za korisnike Mastercard kartica. Redovna online prodaja ulaznica počinje sutra, u utorak, 6. avgusta, u 15 sati.

Uz Mastercard ostvarite 20 posto popusta na online kupovinu ulaznica - važi za sve Mastercard korisnike. Ostvarite dodatnih 10 posto popusta na online kupovinu ulaznica uz UniCredit Bank dd. Mastercard kartice.

Online kupovina ulaznica moguća je putem web stranice www.sff.ba, na tickets.sff.ba i putem mobilne aplikacije Sarajevo Film Festivala. Fizička prodaja ulaznica u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počinje 12. avgusta u 10 sati.

30. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. augusta 2024. godine.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.