POMOĆNIK BLINKENA

O'Brajan negirao tvrdnje iz RS i dao punu podršku Marfiju: Ne djeluje po svom planu, on je lični predstavnik predsjednika Bajdena

Marfi ima puno povjerenje Vlade SAD u izvršavanju svoje misije u Bosni i Hercegovini

O'Brajan pružio podršku Marfiju. Mreža X / Avaz

N. Aj.

2.8.2024

Pomoćnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, Džejms O'Brajan (James O'Brien) iskazao je punu podršku ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Majklu Marfiju (Michael Murphy) i aktivnostima koje vodi.

- Posljednjih sedmica vidjeli smo česte tvrdnje da američki ambasador u Sarajevu možda djeluje po ličnom planu. Zapravo je sasvim suprotno. Ambasador Marfi, kao i svi američki ambasadori, lični je predstavnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država - naveo je O'Brajan na društvenim mrežama i dodao:

- On ima puno povjerenje Vlade SAD u izvršavanju svoje misije u Bosni i Hercegovini kako bi pomogao unaprijediti integraciju Bosne i Hercegovine u euroatlantske institucije; braniti teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine; te suzbijanju antidejtonskih aktivnosti i borbi protiv korupcije.

On je reagirao na tvrdnje mnogih političara iz entiteta RS, uključujući predsjednika RS Milorada Dodika da ambasador Majkl Marfi vodi privatni sukob protiv njih i kako ne predstavlja na pravi način stavove SAD.

Nakon isteka Marfijevog mandata, na mjestu ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini dolazi Daglas D. Džons (Douglas D. Jones).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.