ISPUNIO DJEČAČKI SAN

Pilot o kojem bruji region: Otac mi je branio da vozim auto, a država mi dala helikopter

Dok smo razgovarali, Kasim se spremao za novi let, kaže bukti požar u Drvaru, idu da ga gase

Poredili ga s glumcem Tomom Kruzom. Facebook

2.8.2024

Kasimu Demiroviću iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, jednom od mlađih pilota Oružanih snaga BiH, ostvario se dječački san. Postao je pilot i nosi uniformu OSBiH. Međutim, Demirović je privukao pažnju javnosti kada je, nakon akcije u kojoj su helikopteri OSBiH učestvovali u gašenju požara na području Bugojna, zaigrao fudbal s djecom na stadionu Hendek.

Igra s djecom

Na naš upit kako je imao snage nakon gašenja požara zaigrati s djecom, kazao je da je to razonoda za njega.

- Taj dan smo imali tri leta. Ipak, to me nije spriječilo da malo s djecom zaigram fudbal. Dok su na helikopterima vršeni pregledi, ja sam se djecom igrao - kazao je za „Avaz“ Demirović.

Osim igre s djecom, Kasim je pažnju privukao još jednom fotografijom koja je objavljena na društvenim mrežama, a na kojoj stoji pored helikoptera. Tada su ga mnogi uporedili s holivudskim glumcem Tomom Kruzom (Cruise), odnosno Maverikom (Maverick) iz filma „Top Gun“, pilotom američke vojske. Na tu našu opasku Kasim se nasmijao.

- Vidio sam objavu. Bilo mi je smiješno. Školovao sam se za pilota šest godina i ovo je za mene služba. Ponosan sam što nosim uniformu Oružanih snaga BiH i predstavljam svoju domovinu i sve građane BiH, a to poređenje s glumcem bilo mi je smiješno - iskren je Demirović.

Služba domovini

Također je za „Avaz“ otkrio da neće napustiti svoju zemlju.

Demirović nakon gašenja požara. MOBiH

- Previše truda i rada je uloženo u ovo sve da bih sada sve ostavio i otišao. Mogu vam samo reći da mi otac nije dao ni auto da vozim, uvijek je bilo „ne može“, a država mi je dala helikopter. Ja vozim helikopter. Tu sam uvijek kad god treba da služim domovini i narodu BiH - govori Demirović.

Dok smo razgovarali, Kasim se spremao za novi let. Kaže ima požar u Drvaru, idu da ga gase. Ovo je dokaz da Kasim svojim radom doprinosi očuvanju sigurnosti naše države, srcem služi svojoj domovini i spreman je pomoći svakome.

U službi od 2020. godine

Srednju školu završio je na Tursko-bosanskom koledžu u Sarajevu, a vojnu akademiju u Turskoj, nakon čega je dobio zvanje pilota. U dobi od 24 godine Kasim je postao najmlađi pilot helikoptera u našoj zemlji.

- Godine 2020. sam se vratio u BiH i od tada aktivno obavljam dužnost pilota helikoptera u Oružanim snagama BiH - kaže nam Demirović i dodao: 

- Ministar odbrane Zukan Helez nam je, nakon završene akcije u Bugojnu, zahvalio na društvenim mrežama, ali i usmeno. To je velika čast.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.