ODRŽANA SKUPŠTINA

Din Začinović: Kerim Balić je zabranio da budem biran za predsjednika Mladih SDA KS, Zahiragić prijetio delegatima

Haris Zahiragić je neprimjereno vrijeđao visoke dužnosnike SDA koji nisu ni bili prisutni u sali

Din Začinović. Facebook

S. S.

2.8.2024

Predsjednik Asocijacije mladih SDA Centar Din Začinović saopćio je da mu je na jučerašnjoj Skupštini Asocijacije mladih SDA Sarajevo onemogućeno da bude biran za predsjednika te organizacije.

Njegovu reakciju, objavljenu na društvenim mrežama, prenosimo u cijelosti.

- Poštovani prijatelji, kolege iz Asocijacije mladih SDA, dužan sam vas izvijestiti, zbog vaših kandidatura i podrške za mjesto predsjednika Asocijacije mladih Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, da sam večeras (op.a. sinoć) na Skupštini onemogućen da budem biran za predsjednika Asocijacije mladih SDA Sarajevo. Po Statutu Stranke demokratske akcije, i po Pravilima izbornog postupka, potpis jedne četvrtine delegata je dovoljno za kandidaturu, što je bilo i zadovoljeno, ali je predsjedavajući Skupštine Kerim Balić spriječio delegate da glasaju za mene, već samo za kolegu Faruka Turkovića.

Napominjem da na početku ovog procesa nisam bio kandidat za navedeno mjesto, već je to bio moj kolega iz AM SDA Centar Haris Čolpa. Kroz sam proces kolega Haris je zbog poslovnih obaveza odustao. Na dan Skupštine tj. danas (op.a. jučer), nakon što je kandidat AM Novi Grad iznenada i pod čudnim okolonostima povukao svoju kandidaturu ja sam na nagovor kolega iz pojedinih općinskih organizacija u AM SDA Sarajevo istaknuo sam svoju kandidaturu. Ovim putem časnim mladima se zahvaljujem. Zbog istine želim da vas informišem i da kolega Turković nije imao potrebne tri validne kandidature općinskih organizacija, jer njegova općinska organizacija je poslala drugi prijedlog, a njegova kandidatura je poslana naknadno na sporan način, što će biti predmet moje eventualne žalbe.

Danas (op.a. jučer) sam namjeravao, i u periodu ispred nas, ponuditi svoj program i viziju Asocijacije mladih SDA u Sarajevu. Onemogućen sam u prezentovanju svog programa, ali je šokantnije da mi je oduzeto temeljno pravo, da biram i budem biran što je osnovni princip građanskih i političkih prava.

Posebno sam razočaran današnjim (op.a. sinoćnjim) načinom komunikacije potpredsjednika SDA BIH Harisa Zahiragića, za kojeg ne znam u kojem svojstvu je bio prisutan, koji je koristio vulgaran riječnik pred cijelom Skupštinom. Neprimjereno je vrijeđao visoke dužnosnike SDA koji nisu ni bili prisutni u sali. Šokantna je činjenica i da je mladim delegatima potpredsjednik Zahiragić prijetio riječima: “Vi ste završili sa SDA”. Da ovo nije izuzetak, već praksa koja je nažalost uvedena u strukture SDA, jesu ranije prijetnje mladima od strane istih ovih pojedinaca SDA. Naš osnivač, Alija Izetbegović, nije pravio SDA sa namjerom da visoki dužnosnici SDA prijete mladim članovima naše stranke.

Na kraju, moram istaći da kršenje Statuta, bahatost, uvrede i prijetnje omladincima SDA od visokih dužnosnika stranke nije dobra poruka. Bez ijedne loše namjere ili riječi prema protukandidatu ja sam želio delegirati svoj program i viziju, a neka moje kolege izaberu kandidata za kojeg smatraju da je bolji. U narednom periodu pozivam nas sviju da se posvetimo lokalnim izborima i borbi za građane a ne za unutarstranačke fotelje. Sa svojim kolegama nastavljam svoj put za bolju SDA, vođen idejom osnivača SDA i našeg prvog predsjednika Alije Izetbegovića. Na kraju, posebno moram da se od srca zahvalim članovima moje Asocijacije mladih OO SDA Centar, na koje sam ponosan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.