PIROMANI ILI...

Vatrogasci padaju s nogu zbog desetina intervencija: Ko pali vatru u Hercegovini?

Apeliramo na građane da sumnjivce prijave policiji, kaže Jurković

Vatrogasci na izmaku snaga. Facebook

Meliha Smajkic

1.8.2024

Na jugu naše zemlje požari se ne smiruju. Najteže je vatrogascima na području Čapljine i Mostara koji su na izmaku snaga, jer se dnevno suočavaju s desetinama požara koji izbijaju na ogromnom području koje pokrivaju, nerijetko i u isto vrijeme. 

Protekli utorak je i za jedne i za druge bio dramatičan. Dok su mostarski vatrogasci satima odbijali vatru od privrednih objekata u južnoj industrijskoj zoni, dotle su čapljinski, u naselju Jasenica, branili kuće i školu.

Ljudski faktor

Iako su suša i ekstremne temperaturne vrijednosti idealan scenarij za nastanak požara, ipak, u 80 posto slučajeva ljudski faktor je, poznato je, dominantan uzročnik požara.

Mate Jurković, komandant Vatrogasne jedinice Čapljina, uvjeren je da je taj procent još veći.

- Odgovorno tvrdim da je u 95 posto slučajeva kriv čovjek. Brojni su slučajevi kao nenamjernog izazivanja prilikom paljenja korova i sličnih situacija, ali to nije nepažnja. Dakle, ako je zabrana paljenja vatre na otvorenom od 1. juna do 1. oktobra, onda je to svjesno paljenje vatre. Naravno, sasvim druga priča su osobe koje podmeću požare, a takvih nije malo. Mi smo na području Jasenice na istom mjestu šest ili sedam puta do sada intervenirali. Zato apeliram na građane da sumnjivce prijave policiji - kazao nam je Jurković.

Jurković: Vrtimo se ukrug. Facebook

Međutim, kako je naglasio, kaznena politika mora biti oštrija, jer, u konačnici, naveo je, sve se vrti ukrug.

Slično nam je kazao Drago Martinović, direktor Uprave civilne zaštite, istakavši da se vatrogasci onda kada imaju indicije o podmetanju požara obraćaju policiji.

- Ljudski faktor je, definitivno, presudan u izazivanju požara. Ima i nesmotrenosti i svega drugog, međutim, podmetanje požara je vrlo ozbiljno krivično djelo, a bojim se da se krivci ne kažnjavaju na adekvatan način - rekao nam je Martinović.

Martinović: Krivično djelo. Facebook

Mostarska policija nedavno je uhapsila 26-godišnjaka iz Čitluka, koji je priznao da je na tri mjesta palio vatru da izazove požar. 

Kakav je epilog dobio taj slučaj, nismo uspjeli saznati, kao ni to je li riječ o pravom piromanu, čije ponašanje, osim krivične, ulazi i u psihijatrijsku kategoriju.

Duševni bolesnici

Stručnjaci kažu da je to ozbiljna dijagnoza, odnosno, kako nam je rekao neuropsihijatar dr. Omer Ćemalović, to su duševni bolesnici, kojima je to jedan od simptoma njihove bolesti, a može biti i poremećaj ličnosti. Oni imaju osjećaj zadovoljstva dok to rade. I dok su jedni, kako je naveo, najčešće neuračunljivi za svoja djela, oni drugi koji to rade nisu.

- U tim slučajevima bi se trebalo ići s jako visokim kaznama, jer tu se ne radi samo o ugrožavanju imovine već i ljudskim životima, a ovima koji pale korov treba odrediti zatvorske kazne koje se ne mogu platiti novcem, pa da više niko ne baci ni opušak -naglasio je dr. Ćemalović.

Deformacija društva

- Ovo što se događa s požarima je krajnji bezobrazluk, ali, nažalost, imamo takvo društvo i na vrhu i na visokim položajima, moram upotrijebiti izraz, najčešće spodobe, koji za to ne haju. 

Oni se vozaju u avionima, helikopterima, dobrim autima, šta njih briga što nešto gori. Mi imamo deformaciju kompletnog društva, koje nazaduje posljednjih 30 godina, gdje nijedna ljudska djelatnost ne bilježi prosperitet - kazao je dr. Ćemalović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.