POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Ugašeni požari koji su prijetili kućama u Mostaru i Međugorju

Vatrena stihija je u jednom trenutku opasno bila ugrozila kuće i poljoprivredna dobra

Vatrogasci uspjeli ugasiti požar. Avaz

Meliha Smajkic

28.7.2024

Veliki požar koji je jučer u poslijepodnevnim satima izbio na području mostarskih prigradskih naselja Jasenica i Baćevići skoro je saniran, potvrđeno nam je iz iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar.

- Ostalo je još na jednom kraju ugasiti, ali ekipe su na terenu i vjerujemo da će i to ubrzo biti završeno - kazao nam je dežurni operativni u PVJ Mostar.

Podsjetimo, vatrena stihija je u jednom trenutku opasno bila ugrozila kuće i poljoprivredna dobra, ali su mostarski vatrogasci uz pomoć DVD Buna uspjeli obuzdati požar i odbraniti objekte i zasade.

Ugašen je i požar ogromnih razmjera koji je prije tri dana buknuo na brdu Križevac iznad Međugorja, a s kojim se borilo na desetine vatrogasaca iz Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Kako nam je rekao Silvio Ostojić, zapovjednik Vatrogasne jedinice Čitluk požar je jutros ugašen.

- Trenutno obilazimo rubne dijelove, ali opasnosti više nema -kazao nam je on.

Podsjetimo, jučer u poslijepodnevnim satima vatrena stihija se razbuktala prema Miletini na ljubuškom području, gdje se, bukvalno, branila kuća po kuća, ali i prema Zvirovićima na području Čapljine. Inače, područje na kojem je izbio požar nalazi se na tromeđi Čitluka, Čapljine i Ljubuškog.

Njihovim vatrogascima su pomoć pružile kolege iz Posušja, kao i članovi DVD-ova Kočerin, Gorica, Trebižat, Jare, ali i GSS - ova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.