MANIFESTACIJE

U nedjelju tradicionalni skokovi sa Starog mosta: "Očekujemo 50 takmičara iz regiona"

Pozvali su publiku da u što većem broju dođu i prisustvuju ovom spektaklu

S press-a danas: Međunarodni žiri ove godine. M. Smajkić / Avaz

Meliha Smajkic

26.7.2024

Skokovi sa Starog mosta, 458. po redu, bit će održani u nedjelju, 28.jula, s početkom u 16 sati, potvrđeno je danas na press-konferenciji Kluba skakača u vodu „Mostari“, koji tradicionalno organizuju ovu popularnu sportsko-turističku manifestaciju.

Adela Gosto, članica Organizacionog odbora je istakla da, konačno, Grad Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton, ali i Federacija BiH shvataju ozbiljnost i važnost Skokova, Starog mosta i skakača.

- Ove godine smo tako povukli neku vertikalu i ne samo da imamo podršku gradskih vlasti i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, ove godine nam se pridružilo Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, kao i Ministarstvo trgovine i okoliša HNK I Turistička zajednica Grada Mostara, koja je, tek, oformljena, a s kojom ćemo sigurna sam imati dobru saradnju -kazala je Gosto.

Predsjednik Kluba skakača, Lorens Listo kazao je da će češće na ovom prestižnom takmičenju osim iz BiH uzeti i skakači iz skoro cijelog regiona od Srbije do Crne Gore.

- Očekujemo 50-tak skakača, 25 u kategoriji na glavu i isto toliko na noge, a tačan broj, naravno, znat ćemo u nedjelju u podne nakon ljekarskog pregleda. Skokove će otvoriti Petra Kožul iz Plesnog studija „Koroleva“ koja će sa luka Starog mosta izvesti ples na svili - rekao je Listo. On je pozvao publiku da u što većem broju dođu i prisustvuju ovom spektaklu.

O najboljim će odlučiti stručni žiri, koji je, kako je naveo Alica Jakirović, kao predsjednik, sastavljen, tradicionalno, sastavljen od pet članova. Tako će uz njega biti Branko Bogičević, Semir Drocić, Faruk Solaković i Samir Zukanović. Počasni član žirija je Aleksandar Seksan.

- Ove godine je međunarodni žiri i mislim da je to dobro, zato što je ranijih godina bilo prigovora o tome zbog čega nema u žiriju članova iz regiona. Nama je najvažnije da takmičenje prođe bez ozljeda - rekao je Jakirović.

Mustafa Hadžajlić, također, član Organizacionog odbora osvrnuo se na projekt upisa skokova na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine, istakavši da u tome imaju podršku Grada Mostara.

- Računamo da ćemo 2026.godine biti upisani na UNESCO-ovu listu i to nam je sad, pored skokova, glavni cilj- kazao je on.

Svojevrsna uvertira u ovu prestižnu manifestaciju bit će cijeli niz događaja dan ranije, pa će tako Mostarci i brojni turisti imati priliku da prisustvuju i tradicionalnoj „Šlaufijadi“, za što se prijavilo 10 ekipa, a sutra će biti održano i finale turnira u tavli.

- Sportski savez Grada Mostara, tradicionalno je uz ovu manifestaciju, a skakačima želimo miran let, lijep upad u vodu i da sve prođe bez ozljeda, a neka najbolji pobjedi - naveo je Vedran Ugljen iz Sportskog saveza Grada Mostara. On će zajedno s Đanijem Jakirovićem biti i koordinator skakakonice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.