FESTIVALI

Vrhunski sadržaji na ovogodišnjem „Slovu Gorčina“: Lik i djelo Maka Dizdara su nam potrebniji više nego ikada

Vjerujem da smo kvalitetom nadmašili predratne programe, kaže Dizdar

Održana konferencija za medije. Avaz

Meliha Smajkic

25.7.2024

Na nekropoli stećaka Radimlja sutra će u 20 sati svečano biti otvoren Festival „Slovo Gorčina“. Tako će ovaj jedan od najrespektabilnijih festivala u BiH, čija tradicija seže od 1971.godine, kada je, kao manifestacija posvećena nakon smrti Maka Dizdara u njegovu čast početi muzičko-scenskim performansom koji je režirala renomirana kompozitorica Belma Bešlić-Gál.

Riječ je o intermedijalnoj muzičkoj izvedbi Iza uma [ΔE×Δt≥ħ/2×(1-(v^2/c^2))×∞] koja je posebno dizajnirana za nekropolu Radimlja i obuhvata cijelo područje.

Univerzalna poruka

-To će biti prvi put u našoj organizaciji da na otvorenju imamo premijeru u našoj produkciju vezanu za podneblje na kojem se to događa, dakle, nekropolu stećaka Radimlju i za, naravno, poeziju Maka Dizdara - kazao je na današnjoj finalnoj pres-konferenciji u Mostaru, Dubravko Barbarić, predsjednik Organizacionog odbora.

On je ocijenio da je program ovogodišnjeg Festivala koji se 53. put održava u Stocu najbogatiji od svih dosadašnjih.

- Trajemo i ustrajavamo, a lik i djelo Maka Dizdara u ovom trenutku su potrebniji svima nama više nego bilo kada prije. Mak Dizdar je čovjek koji je iz svoga kraja progovorio univerzalnim jezikom i ta univerzalna poruka koju je odaslao u svijet vraća se kroz djela drugih umjetnika koji rado svraćaju i dolaze u Stolaci i vraća se, upravo, kroz Festival „Slovo Gorčina“- naglasio je Barbarić.

Gorčin Dizdar, počasni predsjednik Udruženja „Slovo Gorčina“ podsjetio je na to da su prije sedam godina, kada su preuzeli organizaciju, imali ambiciju dostići nivo koje je „Slovo Gorčina“ imalo u predratnom periodu kada je imalo punu podršku državnih vlasti i društvenih struktura.

-Mislim da smo ove godine ne samo uspjeli već vjerujem i nadmašili neke predratne programe. Ovo je najkvalitetniji Festival kulture „Slovo Gorčina“ u prethodne 53 godine i da tako nastavljamo san koji je Mak Dizdar imao za života kada je Stolac bio manje poznat, a on je govorio da bi tamo trebalo osnovati ne samo susrete književnika, nego generalno umjetnika i da bi na tim scenama prirodnim, odnosno, kulturno-historijskim koje Stolac nudi trebalo organizirati vrhunske kulturno-umjetničke programe-rekao je Dizdar.

Osim iskoraka u produkciji, dodao je da ovogodišnji program sadržava 20 tačaka pomno osmišljenih u skladu sa osnovnim principom Festivala.

- Teško je izdvojiti nešto, ali svakako treba spomenuti gosta pjesnika Marka Tomaša, koji je već na različite načine više puta učestvovao u Festivalu, a sada je, evo, dobio tu čast da bude centralni gost.Osim toga, velika nam je čast što je Safet Zec, naš najveći živi slikar u BiH pristao da održi izložbu u Stocu, iako mislim da to nije sramota naglasiti da uslovi nisu adekvatni. Naš festivalski centar se nalazi u staroj zapuštenoj zgradi nekadašnjeg salona Šipada, ali mi smo ponosni da uvijek koristimo ono što je na raspolaganju i tako je Safet Zec je pristao da na taj način pošalje poruku o zanemarivanju našeg kulturnog nasljeđa, što je svakako jedna od naših generalno poruka Festivala - podvukao je Dizdar.

Nisu zaboravili preminule velikane

Također, spomenuo je sjevernomakedonski bend Mizar, koji je pionir etno rock zvuka u tadašnjoj državi.

- Vjerujem da će na nekropoli Radimlja to biti posebno iskustvo i želio bih istaći da će posljednje večeri gostovati Andrej Nikolaidis, jedan od najznačajnijih regionalnih pisaca u ovom trenutku. Također, jedan od centralnih elemenata je dodjela nagrada „Mak Dizdar“ za prvu neobjavljenu zbirku poezije za mlade pjesnike - naveo je on.

U okviru Festivala koji će trajati do 28.jula bit će održani i In memoriam programi posvećeni Marku Vešoviću, Hadžemu Hajdareviću i Abdulahu Sidranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.