MOSTAR

Čović se sastao sa specijalnim predstavnikom Republike Francuske za zapadni Balkan Reneom Trokazom

Čović je naznačio važnost stabilnog unutrašnjeg dijaloga političkih aktera

Trokaz, Čović i Delmas - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
N. Aj.

24.7.2024

Danas je u Domu HDZ-a BiH održan sastanak predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića i delegacije HDZ-a BiH s specijalnim predstavnikom Republike Francuske za zapadni Balkan, Reneom Trokazom (Troccaz) i delegacijom.

Tokom sastanka diskutiralo se o aktualnim političkim temama, uključujući evropskom putu Bosne i Hercegovine, aktualnoj političkoj situaciji, kao i bilateralnim odnosima.

Predsjednik Čović je, govoreći o aktualnoj političkoj situaciji, naznačio važnost stabilnog unutrašnjeg dijaloga političkih aktera te istaknuo važnim, za BiH i njezin evropski put, donošenje Budžeta koji je usvojen na posljednjoj sjednici Doma naroda PS BiH 19. jula.

Također, istaknuo je važnost ostvarivanja novih iskoraka u procesu integracija koji su važni i za opći rast i razvoj prilika u Bosni i Hercegovini. Posebno je naglasio potrebu zaštite prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda, govoreći i o nužnim izmjenama Izbornog zakona BiH u predstojećem vremenu.

Specijalni predstavnik za zapadni Balkan Rene Trokaz ovom je prilikom izrazio podršku Republike Francuske naporima vlasti u Bosni i Hercegovini koji se ulažu na evropskom putu. Istaknuo je i važnost reformi i stabilnog političkog dijaloga kao nužnih pretpostavki za donošenje potrebnih iskoraka u budućnosti.

Na koncu, obje strane izrazile su zadovoljstvo današnjim sastankom te iskazale podršku za nastavak zajedničkih aktivnosti u cilju jačanja odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Francuske, kao i ostvarenje iskoraka BiH na EU putu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.