ZAVRŠNICA MANIFESTACIJE

Mostar proslavlja veliki jubilej, 20 godina obnove Starog mosta

Čelnici Grada Mostara uručili zahvalnice UNESCO-u, Svjetskoj banci, EU u BiH...

S večerašnje ceremonije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
Meliha Smajkic

23.7.2024

U najvećem gradu na Neretvi večeras je intoniranjem himne BiH počeo centralni događaj višednevne manifestacije obilježavanja jubilarne, 20.godišnjice obnove Starog mosta i 19.godišnjica upisa Mostara na listu UNESCO-ove kulturne baštine.

Tako je u čarobnom ambijentu na platou ispod ovog jednog od najljepših spomenika u svijetu, pred više hiljada posjetilaca, prikazan i kratki film o obnovi Starog mosta, koja je kao šestogodišnji proces označena najvećim graditeljskim poduhvatom u poslijeratnoj BiH.

Svečano otvorenje obnovljenog Starog mosta prije dvije decenije bio je svjetski događaj u režiji legendarnog Sulejmana Kupusovića, kojim se ponosio najveći grad na Neretvi, ali i cijela BiH.

Tako su delegacije iz cijelog svijeta, među kojima je bio i britanski kralj, tadašnji princ Čarls (Charles) prisustvovale spektakularnoj ceremoniji ovog spomenika.

Obnova života

Tokom večerašnje ceremonije, Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara kazao je da je Stari most simbol našeg postojanja i slojevita historije na ovom prostoru, vječni pečat koji nas utiskuje u najznačajnija djela i baštinu svijeta.

- Sa ovog mjesta, zagledani u budućnost koju nam nudi graditeljsko djelo, želimo se sjetiti i odati zahvalnost svima onima koji su vjerovali da san o obnovi mosta, obnovi života, mira i povjerenja je moguć. Stari most je simbol i jamac našeg prijateljstva i susretanja, velike zahvalnosti, gradnje i izgradnje i nadamo se boljeg života. Večeras Stari most, Mostar i njegovi građani uspravno i ponosno stoje s dubokom vjerom da zajedno koračamo u mirnu i uspješnu budućnost - kazao je, između ostalog, Marić.

Prisutnima se obratio i Qu Xing, zamjenik generalne direktorice UNESCO-a, koji je naglasio da su neki spomenici toliko simbolični da utjelovljuju dug mjesta.

- Mostarski Stari most nam pokazuje da ruševine prije ili kasnije moraju ustupiti mjesto obnovi. Jer napad na baštinu znači otkopavanje određene vizije čovječanstva. To znači preferirati fragmenti ranu i razlomljenu viziju svijeta. Ali obnavljanjem spomenika, pozivanjem međunarodne solidarnosti, možemo ponovo izgraditi mogućnost mira. To je ono što UNESCO vjeruje, to je ono što UNESCO čini - kazao je on.

Također, obratio se Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori.

Nakon „Pjesme o Mostaru“ u izvedbi ansambla „Mostarske kiše“ čelnici Grada Mostara uručili su zahvalnice za izuzetan doprinos obnovi UNESCO-u, Svjetskoj banci, Evropskoj uniji u Bosni i Hercegovini, Kraljevini Nizozemskoj, Republici Italiji, Republici Turskoj i Republici Francuskoj. Ansambl „Mostarske kiše“ izveo je i „Kolaž o Mostaru“.

Poslana poruka

Prije uručena nagrada kratko se obratio Kordić kazavši "kako ćemo živjeti u Mostaru ne ovisi o nekim vanzemaljcima već o Mostarcima i Mostarkama".

- Danas je iz Mostara ponovo poslana jedna poruka zajedništva - kazao je on.

Publika je posebno uživala u fascinantnim skokovima sa Starog mosta, koje su iz bakljadu i vatromet izveli članovi Kluba skakača u vodu „Mostari“, a čime je i najavljen spektakl Hari Mata Harija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.