ZENICA

Zenički univerzitet u prvom roku upisao 486 brucoša, u drugom roku konkurs za preostalih 376 mjesta

Mi očekujemo da ćemo u drugom roku upisati barem još 200 studenata - kaže Duraković

Zenički univerzitet. Fena

FENA

19.7.2024

Osam fakulteta Univerziteta u Zenici, nakon prvog upisnog roka, upisalo je 486 studenata na prvu godinu prvog cilklusa studija za narednu akademsku godinu pa je ostalo nepopunjeno 376 mjesta - potvrdio je Feni rektor tog univerziteta prof. dr. Jusuf Duraković.

Zenički univerzitet ove je godine ponudio 862 mjesta, a za upis su bili dobili preko 800 prijava pa se činilo da će ove godine upisati više studenata nego prošle godine, kada su nakon prvog roka bili upisali 494, a nakon drugog ukupno 675 brucoša.

UNZE je prošle godine nakon prvog roka upisao 494, 2022. godine 468, 2021. godine 579 studenata... To znači da je ovogodišnji upis nakon prvog roka na nivou upisa u protekle dvije godine.

Drugi upisni rok na UNZE-u počinje krajem augusta, a prijave će se primati do 20. septembra, nakon čega će biti organiziran prijemni te rangiranje studenata na fakultetima na kojima nema prijemnog ispita.

- Mi očekujemo da ćemo u drugom roku upisati barem još 200 studenata. Imamo 30 studenata na Filozofskom fakultetu - odsjeci Razredna nastava i Engleski jezik, koji se nisu uspjeli upisati te za koje smo uputili zahtjev osnivaču da nam odobri dodatni upis. Vlada ZDK, međutim, zbog neusklađenosti dokumentacije, nije u prvom roku uspjela izdati saglasnost pa je to ostavljeno za drugi upisni rok - kaže Duraković.

Medicinski fakultet, kako je najavio dekan prof. dr. Harun Hodžić, organizirat će prijemni ispit za Odsjek opće medicine te upis za Odsjek zdravstvene njege.

-U prvom smo roku za oba odsjeka ponudili po 50 mjesta, a nakon prvog roka imali smo 51 studenta koji je bio položio prijemni ispit na Odsjeku opće medicine. Na kraju se upisalo njih 45, pa ćemo prijemni ispit organizirati za prijem još pet studenata. Što se tiće Odsjeka zdravstvena njega, u prvom smo roku zaprimili 38 prijava, ali se na kraju upisalo 27 studenata pa ćemo imati konkurs za prijem još 23 brucoša na tom odsjeku - najavljuje Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.