KANTONALNI SUD SARAJEVO

Detalji s ročišta uhapšenom načelniku Trnova: Zaštićeni svjedok tvrdi da mu je Berilo prijetio i da će mu "glava biti u pitanju"

Tužilac je zatražio da se za troje osumnjičenih produži mjera pritvora za naredna dva mjeseca, te je iznio pojedine detalje iz istrage

Zatraženo produženje pritvora Berilu, Milišić i Mulaosmanoviću. Detektor

3.9.2024

Veliki broj građana došao je danas u Kantonalni sud u Sarajevu da podrži načelnika Općine Trnova Ibru Berila, za kojeg je, kao i za Nađu Milišić, Adis Mulaosmanović, Tužilaštvo zatražilo pritvor. 

Sjednica na kojoj je razmatran pritvor održava se pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu kojim predsjedava sudija Igor Todorović. 

Mnogi od Berilovih pristalica su ostali van sudnice jer nije bilo mjesta za sve njih. Tražila se i stolica više za Berilovog sina i sestru, koji su došli da posmatraju ročište. 

Tužilac Darko Soldat je zatražio da se za troje osumnjičenih produži mjera pritvora za naredna dva mjeseca, te je iznio pojedine detalje iz istrage zbog kojih smatra da im treba produžiti pritvor. 

Naveo je da je iz dokumentacije koja je dostavljena u zatvorenoj koverti se vidi da je od bivšeg direktora "Sarajevo šuma" Nermina Demirovića izuzeti lični rokovnik, u kojem su nađeni dokumenti koji ukazuju da je od strane osumnjičenih više godina rađena nezakonita eksproprijacija državne imovine na Bjelašnici. 

Riječ je o periodu od 2013. do 2020. godine. 

Tužilac je pomenuo i presretnute razgovore Nađe Milišić i Adisa Mulaosmanovića. 

Mulaosmanović je u razgovoru s muškarcem naveo da je vrijeme da se razilazi, da mu je dosadilo sve što se dešavalo posljednje tri godine i da će se načekati da primi "Bajaderu", odnosno novac za apartman broj 25 na Bjelašnici.

Presretnut je razgovor Nađe Milišić i ženske osobe iz pravosudne zajednice u kojem ona priznaje da je Općina Trnovo nezakonito posjekla šumu na Bjelašnici, te da se radilo o panjevima, a ne o šumi. 

Također, u tom razgovoru je navela da njih dvije moraju znati više nego tužilac i priznaje da su sve radne primljene nezakonite. 

Osim toga, tužilac je, također, istakao da se Ibro Berilo riješio kriptovanog telefona "iPhone" i zamijenio za jeftiniju "Nokiu". To je isto uradila Milišić, koja je svoj kriptovani telefon, zamijenila jeftinim "Samsungom". 

Tužilac je naglasio da su svjedoci dobijali prijetnje, te da je iz iskaza zaštićenog svjedoka, koji je bio na poziciji u Kantonu Sarajevo, proizilazi da mu je Berilo prijetio da će mu glava biti u pitanju. 

Naveo je također da je na dan policijske akcije, da su iz "Sarajevo šuma" izbacivali kartonske kutije s dokumentacijom. 

Na kraju, tužilac je dodao da je riječ o obimnoj istrazi, da su izdate naredbe za deset vještačenja, pribavljena dokumentacija, oko 2.000 dokumenata, te da svjedoci ukazuju na strah za vlastiti život. 

Istakao je, također, da se istraga ne bi mogla provesti kako treba, ako bi se osumnjičeni našli na slobodi. 

Odbrana Ibre Berila, kojeg zastupa sarajevski advokat Senad Pizović, kazao je da je prijedlog Tužilaštva neosnovan i da ga treba odbaciti. Obrazlažući detaljno razloge, advokat Pizović je istakao da Berilo ništa nije mogao uraditi bez odobrenja Općinskog vijeća u Trnovu. 

Advokat Senad Pizović je naveo da je na granici tužilačke etike isticanje da osumnjičenima nije prepreka da nekom padne glava.

Advokat je istakao da je na 105 strana prijedloga za produženje pritvora jedino novo zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć i informatičko vještačenje predmeta.

Pizović se osvrnuo i na saopćenje SIPA-e koja je u svojoj objavi medijima navelo puna imena Berilove supruge , djece i svastike koji u ovom predmetu nisu osumnjičeni, te je time stigmatizirana cijela porodica.

Istako je da je berilo nezakonito lišen slobode, jer mu nije rečeno zašto se hapsi. To je urađeno tek naknadno.

Pizović je obrazložio i nezakonto provođenje posebnih istražnih radnji te objasnio da je načelniku Trnova ispao telefon zbog čega ga je promijeni. Da je htio nešto sakriti ne bi ostavio svoj broj telefona nego bi ga zamijenio.

Mediji su, prema riječima Pizovića naveli da se oduzima imovina u hotelu „Aroma“. Advokat je istakao da od Berila ništa nije oduzeto, te da ne postoji nijedno rješenje da je od njega oduzeto bilo šta na Bjelašnici.

Naveo je da osumnjičeni ne može utjecati na istragu jer je sva dokumentacija izuzeta, a ne može utjecati na vještačenje.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.