NEDOSTATAK PODRŠKE

CENL: Zatvaranje NUB-a BiH bio bi veliki gubitak za evropsku kulturnu baštinu

Činjenica da osoblje nije primilo platu nekoliko mjeseci i o nedostatku sredstava za održavanje institucije

CENL. Fena

FENA

19.7.2024

Izvršni komitet Konferencije evropskih nacionalnih bibliotekara (CENL) poziva nadležne državne institucije da obezbjede potrebnu adekvatnu finansijsku podršku Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine u Sarajevu te u dopisu izražavaju i zabrinutost zbog trenutne situacije u toj instituciji.

- Činjenica da osoblje nije primilo platu nekoliko mjeseci i o nedostatku sredstava za održavanje institucije, zbog čega Vi, direktor i vaše osoblje ne vidite nikakvu perspektivu Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu za nastavak rada te najavljujete zatvaranje, takvo stanje može se opisati samo kao dramatično. Zatvaranje se mora spriječiti svim sredstvima, da bi se izbjeglo nanošenje štete čitavoj zemlji i njenoj kulturi - navodi se.

Kako ističu u dopisu podrške, zatvaranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine predstavljalo bi katastrofu korisnicima biblioteke, za istraživanje i za osoblje.

- To bi također bila katastrofa za pisano kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine, time i za narode vaše države, ali i za sve stanovnike svijeta. Zatvaranje te biblioteke bi također bio veliki gubitak za evropsku kulturnu baštinu u cjelini. Iskreno se nadamo da su nadležne državne institucije svjesne odgovornosti za (pisano) kulturno naslijeđe BiH, te ih pozivamo da obezbijede potrebnu adekvatnu finansijsku podršku NUB BiH. Ta podrška treba da obezbijedi dugoročno i trajno postojanje Nacionalne i univerzitetske biblioteke - navodi se u dopisu koji potpisuje Frank Scholze, generalni direktor Njemačke nacionalne biblioteke i predsjedavajući CENL-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.