PODUZETI MJERE

Bošnjački institut uputio apel za pomoć Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH

Ističu da je NUB institucija kolektivnog, društvenog i nacionalnog pamćenja

Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića. Bošnjački institut

FENA

16.7.2024

Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića danas je uputila apel nadležnim institucijama da poduzmu sve mjere kako bi se Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) izdigla iz nepovoljnog položaja u kojem se trenutno nalazi, a kao institucija od značaja zaslužuje adekvatnu finansijsku podršku još od njenog spaljivanja u avgustu 1992.

Dvije decenije

Iz Instituta podsjećaju da od tog trenutka Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine nikada nije vraćen dignitet i dostojanstvo kakvo zaslužuje, a koje se istovremeno sistematski kontinuirano urušava više od dvije decenije.

Ističu da je NUB institucija kolektivnog, društvenog i nacionalnog pamćenja, čija je glavna misija prikupljanje, bilježenje, stručno obrađivanje i distribuiranje znanja koje svakodnevno nastaje u Bosni i Hercegovini, te da je ona ambasador Bosne i Hercegovine u predstavljanju naše naučne i kulturne produkcije u svijetu.

- Bez Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH prestalo bi arhiviranje obaveznog primjerka svake objavljene publikacije u zemlji, a što uključuje cjelokupnu naučnu, stručnu i istraživačku produkciju akademske, naučne i kulturne zajednice. Također, zaustavilo bi se pretraživanje i korištenje sveukupnog znanja, jer ne bi postojali mehanizmi njegove pohrane i obrade, posebno uzimajući u obzir digitalnu platformu Cobiss koja sadrži baze podataka više od 70 javnih, školskih, fakultetskih i specijalnih biblioteka u zemlji, a kojom koordinira i upravlja NUB kao centralna članica Cobissa - pojašnjavaju iz Instituta.

Podrška njenom opstanku

Posebno ističu da bi se prestalo s registriranjem novih publikacija u skladu s međunarodnim standardima (ISBN, ISSN, DOI, CIP), što je jedini način da ukupna bosanskohercegovačka produkcija bude vidljiva i pretraživa u svijetu te istovremeno povezana s drugim naučnim institucijama i centrima u svijetu.

- Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića sarađuje s NUBBiH već nekoliko decenija, a s godinama je sve više primjetno da se opće stanje Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH pogoršava, što je izuzetno porazno za razvoj društva u cjelini. 

Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH kao krovnoj instituciji nauke i kulture, Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića daje punu podršku u njenom opstanku i budućem radu - saopćeno je iz te institucije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.