OBJAVLJENI PODACI

Transparency International: Drastičan porast broja prijava korupcije u državnoj upravi

Broj predmeta vezan za državnu upravu je u porastu i to za 26 posto u odnosu na isti period prošle godine

Korupcija: Rak društva. Facebook

E. Ć.

19.7.2024

U prvih šest mjeseci ove godine pokrenuto je 194 predmeta u vezi sa korupcijom od čega se 87 odnosi na neregularnosti u državnoj upravi, podaci su polugodišnjeg izvještaja Centra za pružanje besplatne pravne pomoći u borbi protiv korupcije Transparency International u BiH za 2024. godinu.

Broj predmeta vezan za državnu upravu je u porastu i to za 26 posto u odnosu na isti period prošle godine (69) što samo potvrđuje nalaze ostalih istraživanja koja je sprovodio TI BiH koji govore da se građani sa korupcijom susreću najčešće upravo u javnoj upravi.

Nepravilnosti u javnoj upravi

- Građani se Centru javljaju ukazujući na nepravilnosti u javnoj upravi na svim nivoima u BiH a najčešće su prijavljivali neregularnosti prilikom zapošljavanja i imenovanja u javnim organima, favorizovanje i nezakonitosti prilkom raspodjele javnih sredstava, izvođenju radova na izgradnji i održavanju lokalne infrastrukture, pristupa zdravstvenim uslugama ali i diskriminaciji i kršenju prava iz radnih odnosa i dr.

Ukupno gledano, građani su u prvom dijelu ove godine uputili 1227 poziva na besplatnu liniju za prijavu korupcije 0800 55555 Centra, što je dvostruko više poziva nego u prvoj polovini 2023. godine.

Pored uprave, obrazovanje (18), privatni sektor (17) i pravosuđe (17) su oblasti u kojima je zabilježen najveći broj predmeta, dok je u oblasti zdravstva došlo do pogoršanja nakon što je u ovoj godini pokrenuto 14 u odnosu na 8 predmeta koliko je ih je bilo prošle godine - navode iz Transparency Internationala.

Najveći broj predmeta, čak 100, pokrenut je na osnovu prijava osoba koje su svjedoci korupcije i taj broj je veći nego prošle godine kada se 71 predmet odnosio na prijave svjedoka. Slično, broj predmeta po prijavama žrtava korupcije je u porastu sa 70 slučajeva ove u odnosu na 56 u istom periodu prošle godine.

- Ono što svakako zabrinjava je pad broja predmeta po prijavama takozvanih "zviždača“ odnosno lica koja prijavljuju korupciju iz svog radnog okruženja, pa je ove godine pokrenuto tek 7 takvih slučajeva u odnosu na 29 koliko ih je bilo u prvoj polovini 2023. godine. Jedan od razloga za ovaj pad svakako može biti nedovoljna zaštita koja je rezultat nepostojanja relevantnih zakona kao što je slučaj u Federaciji BiH ili stvaranja atmosfere javne osude, zastrašivanja pa čak i otvorenih prijetnji najviših političkih zvaničnika upućenih licima koja prijavljuju korupciju.

U istom periodu je pokrenuto 9 upravnih sporova protiv javnih organa zbog nedostavljanja informacijama od javnog značaja, a nadležni sudovi su donijeli 9 presuda od kojih je 8 u korist Transparency International BiH.

Suzbijanje sukoba interesa

Osim u oblasti slobode pristupa informacijama TI BiH Centar je djelovao i na polju zaštite ljudskih prava pa je tako Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH izrekla 2 preporuke po predstavkama TI BiH, među kojima je i potvrda da su željeznice u oba entiteta diskriminisale osobe bez položenog stručnog ispita prilikom zapošljavanja.

TI BiH je nastavio djelovati u pravcu suzbijanja sukoba interesa te je nakon prijave TI BiH Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH utvrdila da je direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Draško Milinović u isto vrijeme bio na čelu Teniskog saveza RS koji je dobio značajna sredstva iz budžeta za izgradnju teniskih terena u Banjaluci za šta je kažnjen obustavom 10% plate u narednih 6 mjeseci.

Na sličan način TI BiH je štitio javni interes u oblasti zaštite prirodnih resursa pa je tako Federalno tužilaštvo Federacije BiH je poništilo odluku Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona i naredilo istragu protiv odgovornih lica za neplaćanje koncesionih naknada u vrijednosti preko 1,7 miliona KM - saopćeno je iz TI BiH.

TI BiH Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije pruža savjetodavnu pravnu pomoć građanima, koji mogu da kontaktiraju Centar putem besplatnog broja 0800 55555 ili putem platforme prijavikorupciju.org.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.