ISPOVIJEST

Adem Gačanica, daidža mladića koji je izgubio najvažniju bitku: Naš Adnan spasit će mnoge živote

Željko mi nije dopustio da ga vozim direktno u Loznicu, kazao je Gačanica

Gačanica s rahmetli Adnanom. Facebook

Meliha Smajkic

18.7.2024

Adnan Šemić (23) iz Mostara, koji je, nažalost, izgubio životnu bitku, ostat će upamćen kao mladić koji je mnogim pacijentima s oboljenjima koja zahtijevaju transplantaciju organa olakšao put do ozdravljenja.

Adnan nije dočekao transplantaciju jetre, ali je njegova borba iznjedrila izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u FBiH.

„Adnanov zakon“

- Samo dragi Bog zna koliko će života spasiti naš Adnan... „Adnanov zakon“... Eto, naš Adnan, rahmet mu duši, nije dočekao - kazao je jučer za „Dnevni avaz“ Adem Gačanica, daidža rahmetli Adnana.

Javio nam se dok se vraćao iz Sarajeva, gdje je na Autobusku stanicu odvezao Željka Mijailovića, koji je bio spreman dio svoje jetre donirati rahmetli Adnanu. Kako smo pisali, Mijailović je iz Loznice u Srbiji doputovao u Mostar, kako bi prisustvovao dženazi koja je obavljena u utorak u Blagaju, u haremu u kojem je ukopan Adnanov otac Asim.

- Željko je prespavao kod nas, htio sam ga voziti direktno u Loznicu, ali mi nije dopustio. Jedva je pristao i do Sarajeva - rekao nam je Gačanica, koji se grčevito borio za spas Adnanovog života.

20.000 poruka

Adnanova borba dirnula je brojne građane, a njegova prerana smrt ih duboko potresla. Znani i neznani suosjećali su s porodicom i njihovim gubitkom, a Blagaj nije odavno zapamtio dženazu kao što je bila Adnanova.

- Odgovorio sam na 20.000 poziva i poruka, ne samo sada, jučer, već svih prethodnih dana. Jer me niko nije zvao iz zle namjere... Sestra je onako kako može i mora biti, zbog drugog sina. A ja moram biti dobro, kako zbog njih tako i zbog svoje supruge i naše troje djece - kazao je Gačanica za „Dnevni avaz“.

Spreman donirati

Anel, stariji brat rahmetli Adnana, boluje od iste, Vilsonove bolesti. Njegovo zdravstveno stanje je takvo da, za sada, na svu sreću, ne zahtijeva transplantaciju jetre. Međutim, porodica će sve učiniti da se sada obave detaljne pretrage i da se ne dođe u takvu situaciju. Mijailović je, podsjetimo, spreman da, ako bude potrebno i ako to bude moguće, Anelu donira dio jetre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.