OPĆINA SAPNA

Preživjeli genocida u Srebrenici obilježili 29. godišnjicu proboja na slobodnu teritoriju u Nezuku

Tog 16. jula 1995. godine mnogi od njih su ponovo rođeni, ali su i mnogi saznali za ubistva svojih najmilijih

S obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15
A. B.

16.7.2024

Udruženje "Preživjeli genocida 11. jula 1995." obilježili su danas 29. godišnjicu proboja na slobodnu teritoriju u Nezuku na području Općine Sapna.

Tog 16. jula 1995. godine mnogi od njih su ponovo rođeni, ali su i mnogi saznali za ubistva svojih najmilijih. 

Od pada zaštićene zone Ujedinjenih nacija Srebrenice 11. jula do 16. jula 1995. godine kolona muškaraca, ranjenika i dječaka na putu dugom 110 kilometara intenzivno je gađana svim vrstama naoružanja i bojnim otrovima, a pripadnici Vojske i MUP-a RS sve ratne zarobljenike tih dana su strijeljali na stratištima širom Bosanskog podrinja.

Salih Mulalić preživio je Kolonu smrti 1995. godine. Tih dana je, kako kaže, prolazio pakao, a 16. juli, dan kada je uspio doći na slobodnu teritoriju, za njega predstavlja drugi rođendan.

- To je bio pakao. Meni se svakog trenutka vrati film na ono što se dešavalo. Dvije ključne stvari koje su se desile u proboju jesu momenat kada sam na Kameničkom brdu saznao da mi je brat poginuo u Boća potoku i ja sam se vratio nazad. 

Međutim, tad srećem rahmetli Ejuba Golića, čovjeka koji je zaslužan za mnoge živote danas, gdje mi jednostavno kaže: Vrati se, ispred mene su živi, a iza mojih leđa su mrtvi - ispričao je Salih Mulalić, predsjednik Udruženja “Preživjeli genocida 11. juli 1995.”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.