SAVJET PEDIJATRA

Dr. Gordana Vuković: Ovo je način da zaštitite djecu tokom vrućine

Tokom vrućina važno je dijetetu davati što više tečnosti, kazala je dr. Vuković

Zaštita djece tokom vrućina. Facebook

13.7.2024

Na području cijele Bosne i Hercegovine upaljen je crveni meteoalarm, a prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda temperatura će dostizati i do 42 stepena. Tokom vrućina važno je, za sve građane, da zaštite svoje zdravlje, a posebno zdravlje najmlađih.

Na šta obratiti pažnju

Pedijatrica Gordana Vuković dala je nekoliko savjeta kako djecu zaštititi od toplotnih udara, na šta posebno roditelji trebaju obratiti pažnju te je dala smjernice šta raditi tokom boravka na moru, bazenima...

- Tokom vrućina važno je dijetetu davati što više tečnosti jer dehidracija može organske sisteme trajno oštetiti. Prilikom izlaska iz kuće djecu oblačiti lagano u prirodne i prozračne materijale, šešir na glavu i naočale kako bi se zaštitilo od UV zračenja. Također, važno je ne izlagati mališane suncu, a ako već želite ići vani neka to bude rano ujutro ili pred veče – kazala je dr. Vuković za portal "Avaza".

Dr. Vuković: Ne izlagati djecu suncu. Avaz

Kada je hrana u pitanju, dodaje, obavezno uvesti laganu hranu, a tokom boravka u kući neka to budu mjesta gdje jetemperatura odgovarajuća tj. najhladniji dio kuće. Dodaje da roditelji obavezno navuku roletne ili zavjese na prozore kako bi spriječili dodatno pregrijavanje.

Kupanje na moru ili bazenu

Objasnila je i gdje se djeca mogu kupati kada je u pitanju more ili bazen.

- Djeca se mogu kupati u moru i to tamo gdje nijedan zagađeno, a kupanje u bazenima treba biti s oprezom jer voda je najčešće zagađena i tako se prenose enterovirusi. Također, dijete se može kupati u svom bazenu gdje je voda čista i optimalno topla uz nadzor odraslih. Međutim prije i tokom kupanja nježnu kožu djece zaštititi kremom s visokim faktorom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.