IZLOŽENI SUNCU

Kako radnici deveraju na paklenim temperaturama: "Malo radimo, malo se hladimo"

Pravimo češće pauze, sreća ima hlada u ovoj ulici, kaže nam građevinski radnik Semir Hejub

Mostar: Danas je bilo i 40 stepeni - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9
Meliha Smajkic

13.7.2024

Paklene vrućine i ovog vikenda prže BiH. Za skoro cijelu zemlju označen je crveni meteoalarm. Meteorolozi i ljekari već danima, od početka ovog toplotnog vala, upozoravaju na opasnost od ekstremno visokih vrijednosti temperatura zraka.

Da se građani teško nose sa vrućinama govore podaci iz službi Hitne pomoći širom BiH gdje ljekari imaju pune roka posla usljed intervencija zbog kolapsa, toplotnih udara, sunčanica, pogoršanja stanja kod hroničnih pacijenata... Ipak, najteže je onima koji po ovim vrućinama moraju raditi na otvorenom ili objektima poput ugostiteljskih, pekarskih i slično u kuhinjama kraj užarenih peći. Posebno je teško vatrogascima, dok se u zaštitnim odjelima bore s požarima, policiji u uniformama, novinarima, snimateljima, fotoreporterima, radnicima komunalnih preduzeća i brojnim drugim.

Na užarenom mostarskom asfaltu nema predaha za radnike „HP Investinga“ koje smo zatekli u ulici Huse Maslića koja se spaja s Fejićevom ulicom, najprometnijom pješačkom zonom, a čija je rekonstrukcija u toku.

Hejub: Navikao na uslove. M. Smajkić / Avaz

Mostar već danima bije glas najtoplijeg u državi gdje i službeno temperatura prelazi 40.podjeljak na termometru, a kada se zna da su temperaturne vrijednosti na suncu više za najmanje deset stepeni, onda je osjećaj topline skoro nepodnošljiv. Međutim, Semir Hejub koji u toj firmi radi 22 godine kaže da je navikao raditi u gotovo svim ekstremnim uslovima, pa i kada upekne zvizdan. Iako je subota raditi se, kaže, mora, jer rokovi pritišću.

- Pa, nije tako strašno.Ovdje radimo obnovu svih podzemnih instalacija, a imamo sreću jer u ovoj ulici ima puno hladovine. Pravimo češće pauze, osvježimo se, a i šefovi su razumni. Naš šef gradilišta je s nama. U Mostaru je otkako znam za sebe ovako vruće, mada je stvarno ovih dana upeklo. Ali, eto, malo radimo, malo se hladimo - kroz osmijeh nam govori Hejub, dok nam njegov stariji kolega demonstrira kako se i u „kanalu“ rashlađuju te dobacuje da mjesta kukanju nema.

Glavaš: Mostarac sam, volim sunce. M. Smajkić / Avaz

Na plus 40 radi i Mili Glavaš, uposlenik „Mo-Parkinga“. Iako cijelu svoju smjenu provede na otvorenom, na suncu i vrućini, ipak, on se ne žali.

- Svjesni smo da su temperature debelo preko 40 stepeni, ali pravimo pauze, osvježavamo se. Tješim se da je nama lakše u poređenju s građevinarima, naprimjer. A, Mostarac sam, volim sunce, volim ćelopek - kaže nam on.

U najvećem gradu na Neretvi danas je u 14 sati prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) izmjereno 40 stepeni. I, dok su brojni Mostarci vikend iskoristili da spas od vrelina potraže na moru i rijekama, dotle se grupe turista na ulasku u staru gradsku jezgru, uprkos temperaturnom paklu, smjenjuju kao na traci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.