VELIKI LJUDI

Djela Đele Jusića i Saliha Brkića trajno sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici

Đelo Jusić govorio je da je oplakao cijelu Srebrenicu, dok je pisao muziku za "Srebrenički inferno"

Đelo Jusić i Salih Brkić. Fena

FENA

10.7.2024

Umjetnik Đelo Jusić (1939. - 2019.) i bh. novinar Salih Brkić (1948. - 2023.) ostavili su, svaki na svoj način, trajno sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici. Prvi je napisao muziku za "Srebrenički inferno", koji se od 2003. godine izvodi svake godine na dan obilježavanja godišnjice genocida i ukopa posmrtnih ostataka identificiranih žrtava genocida. Drugi je perom i kamerom "dodirivao ranu", bio tamo gdje je najteže.

Stvarali su iskreno, s mnogo emocija. Đelo Jusić govorio je da je oplakao cijelu Srebrenicu, dok je pisao muziku za "Srebrenički inferno", dok je za Saliha Brkića Srebrenica bila njegova najveća rana. Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine - 11. juli prilika je za sjećanje i na njih - njihov lik i djelo.

- Srebrenica je moja najveća rana, ali i svima koji vole našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ja ću uz Srebrenicu ostati dok sam živ. Argumentima i dokumentima pokušavati tražiti pravdu za one koji to ne mogu učiniti, govoriti o njihovom stradanju - kazao je Brkić u razgovoru za Fenu 11. jula 2020. godine.

Trajno čuvati sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici, smatrao je Brkić jednim od naših svetih zadataka.

Prema kazivanju iz 2020. godine, snimio je oko 110 masovnih grobnica sa gotovo 8.000 posmrtnih ostataka žrtava genocida i drugih zločina. U dugogodišnjoj novinarskoj karijeri dobio je Salih Brkić brojne nagrade i priznanja, mnoga od njih za izvještavanje o tragediji i genocidu u Srebrenici. Međutim, više od nagrada značilo mu je to što su ga godinama pitali da li je rodom iz Srebrenice i Podrinja. Tako su ga, govorio je, poistovjećivali s građanima Srebrenice "pokazivali da mi vjeruju, a to je za novinara najveće priznanje".

U razgovoru za Fenu, u julu 2017. godine, Đelo Jusić je za sebe govorio da "vidi" muziku, tako i piše. Jednostavno, dođe do njega. Piše bez klavira, bez pomagala. Sjedi za stolom, ima imaginaciju instrumenata. Tako je pisao i "Srebrenički inferno", a "vidio" i Bosnu.

- Vidio sam sav taj jad i tugu, te majke. Dok sam pisao "Srebrenički inferno", oplakao sam cijelu Srebrenicu. Morao sam se dobro koncentrirati da bi to djelo uspjelo - govorio je, među ostalim, 2017. godine, za Fenu Jusić.

Za poslijeratnu Bosnu i Hercegovinu zasigurno je najznačajniji njegov uradak oratorij "Srebrenički inferno", djelo koje prikazuje stradanja žrtava genocida. Tekst je napisao pjesnik Džemaludin Latić, a "Srebrenički inferno" prvi put je izveden 2003. godine prilikom otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari spomen-obilježje i mezarje.

Daroviti kompozitor i dirigent bh. porijekla Đelo Jusić uspio je tako prikazati patnje i stradanja žrtava genocida u Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.