29. GODIŠNJICA GENOCIDA

Adem Mehmedović za "Avaz": Očekujemo dolazak 6.000 učesnika “Marša mira”

Prije dženaze bit će obavljena komemoracija gdje se očekuje veliki broj zvanica i ambasadora kako iz cijelog svijeta tako i sa svih nivoa vlasti u BiH

Amar Mehmedović. Avaz

10.7.2024

Adem Mehmedović, predsjednik pododbora za medije, govorio je za “Avaz” o toku aktivnosti u vezi s obilježavanjem 29. godišnjice genocida u Srebrenici počinjenog u ljeto 1995. godine.

Mehmedović je istakao kako sve teče u najboljem redu.

- Što se tiče organizacije i pripremnih aktivnosti za obilježavanje komemoracije i dženaze, sve se privodi kraju s obzirom na to da je sutra 11. juli, kada će se klanjati dženaza za 14 žrtava genocida. Jučer su njihovi tabuti dopremljeni u prostor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. 

Prije dženaze bit će obavljena komemoracija gdje se očekuje veliki broj zvanica i ambasadora kako iz cijelog svijeta, tako i sa svih nivoa vlasti u BiH. 

Kada je današnji dan u pitanju, najveći dio tih aktivnosti koje su predviđene programom obilježavanja se završava s obzirom na to da se večernjim satima očekuje dolazak oko 6.000 učesnika “Marša mira”, koji će stići između 18 i 19 sati u Potočare. Osim toga, danas ćemo dočekati učesnike Ultra maratona, bicikliste, motomaratona, kao i kvadmaratona koji je jutros krenuo iz Nezuka. 

Danas se očekuje veliki broj ljudi u Potočarima i sve ove aktivnosti se nadamo da će proći u bez problema. Nakon što učesnici “Marša mira” stignu u Potočare i nakon što se završi obraćanje, oni će zajedno s porodicama iz ove sale koja je prekoputa mezarja iznijeti na svojim rukama tabute u mezarje kako bi bilo sve spremno za klanjanje sutrašnje dženaze - kazao je Mehmedović za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.