RAZGOVARAO S MINISTRICOM

Bećirović se zahvalio Državi Katar na podršci za usvajanje Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

On je istaknuo da Bosna i Hercegovina neće zaboraviti podršku zemalja koje su podržale usvajanje Rezolucije

S današnjeg sastanka. Predsjedništvo BiH

S. S.

9.7.2024

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s državnom ministricom za međunarodnu saradnju Države Katar Lulwah bint Rashid Al-Khater o odnosima dviju država.

Državna ministrica za međunarodnu saradnju Države Katar Lulwah bint Rashid Al-Khater zahvalila je na prijemu u Predsjedništvu BiH i prenijela Bećiroviću pozdrave emira Države Katar, Njegovog Visočanstva šeika Tamima Bin Hamada Al-Thanija.

Bećirović je na početku razgovora izrazio zahvalnost Državi Katar na podršci za usvajanje Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

On je istaknuo da Bosna i Hercegovina neće zaboraviti podršku zemalja koje su podržale usvajanje Rezolucije, kojoj je krajnji cilj prevencija genocida i stvaranje svijesti u cijelom svijetu o teškim posljedicama genocida - saopćeno je iz Bećirovićevog Kabineta.

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović zahvalio je vlastima Države Katar za pomoć prilikom evakuacije bosanskohercegovačkih državljana iz Pojasa Gaze nakon eskalacije sukoba 2023. godine.

Državna ministrica za međunarodnu saradnju Države Katar Lulwah bint Rashid Al-Khater naglasila je da je u okviru dugogodišnje saradnje dvije zemlje, Država Katar i bilateralno i u okviru Organizacije islamske saradnje (OIC) pružala podršku Bosni i Hercegovini u različitim oblastima, te da će i u narednom periodu nastaviti s takvom praksom.

Između ostalog, sagovornici su konstatirali da je važna odluka Katara koji je liberalizirao vizni režim za državljane BiH, odnosno omogućio dobijanje besplatne vize na aerodromu prilikom ulaska u zemlju, te što je BiH ukinula vizni režim za državljane Katara.

Tokom razgovara istaknuto je da su sve to pokazatelji veoma dobre političke saradnje dvije države. Međutim, ocijenjeno je da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje, posebno za ulaganje u oblastima energetike, namjenske industrije, drvne industrija, infrastrukturnih projekata i turizma - navodi se u saopćenju iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.