SMJENA VLASTI

Ambasador Osman Topčagić iz Londona za "Avaz": Očekujemo kontinuitet vanjske politike UK prema BiH

Možemo očekivati jedan "glatki" prelaz

Osman Topčagić o pobjedi Keira Starmera. Avaz / AP

Alen Bajramovic

prije 3 dana

Nakon 14 godina vladavine konzervativaca, laburisti se pripremaju da preuzmu vlast u Velikoj Britaniji. Prema riječima ambasadora BiH u Londonu, Osmana Topčagića, sve ankete su ukazivale na ovakav ishod izbora i promjene koje birači u Ujedinjenom Kraljevstvu žele da vide.

- To se jutros zvanično i potvrdilo. Laburisti su dobili veliku većinu, konzervativci su izgubili na način koji se nije vidio u zadnjem stoljeću. Sad je jedna nova situacija. Premijer Riši Sunak (Rishi) je napustio rezidenciju premijera u Dauning stritu, očekuje se njegov dolazak u Bakingemsku palaču, gdje će podnijeti ostavku. Nakon toga Keir Starmer ide u palaču i od kralja traži mandat i kreće novi period u historiji Velike Britanije - rekao je Topčagić.

Vanjska politika nije bila tema u predizbornoj kampanji, već su dominirala unutrašnja pitanja, uglavnom vezana za ekonomiju, stanovanje, zdravstvo ili pitanje ilegalnih migracija. Velika Britanija je jedan od strateških saveznika i prijatelja BiH, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li sa smjenom vlasti doći i do promjena u politici prema ovom dijelu Evrope.

- U razgovorima sa zvaničnicima Laburističke stranke, koji su bili u vladi u sjeni ili radili s njima zajedno, saznajem da možemo očekivati kontinuitet vanjske politike Velike Britanije. Možemo očekivati jedan "glatki" prelaz, preuzimanje vlasti i nastavak politika koju smo do sada imali - istakao je Topčagić.

Zbog ukupne situacije i političkih kriza koje se konstantno ponavljaju i zaoštravaju, od međunarodne zajednice često se očekuje energičniji pristup problemima u BiH. Topčagić, međutim, tvrdi da nema prijetnje da će politički sukobi prerasti u nešto više, pa je zbog toga odnos takav kakav jeste. 

- To sam i čuo u pojedinim razgovorima, a naše iskustvo nas uči da treba biti oprezan i spreman. Moja poruka ovdje je da nam treba prisustvo međunarodne zajednice u BiH i jedan zajednički i čvrst nastup SAD, EU, ali i Ujedinjenog Kraljevstva, nakon što su napustili Evropsku uniju. Takav zajednički nastup može voditi prema daljnjoj stabilizaciji kod nas i toliko potrebnog napretka na evropskom putu BiH - poručio je ambasador BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Osman Topčagić.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.