IMENA SVIH ŽRTAVA

Za ukop spremni posmrtni ostaci 14 žrtava genocida: Beriz Mujić imao je samo 17 godina, bit će ukopan pored brata Hazima

I ove godine će se nizati nišan pored nišana s istim prezimenom, jer će i ovoga puta brat biti ukopan pored brata, sin pored oca, rođak uz rođaka

Prošlogodišnja dženaza. Avaz

Alen Bajramovic

prije 3 dana

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi koja će se klanjati 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Kako je “Avazu” potvrđeno iz Instituta za nestale osobe BiH, najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. na području općine Srebrenica. Beriz će biti ukopan uz svoga brata Hazima, koji je u Potočarima ukopan 2013. godine. Najstarija žrtva je Hamed (Ibrahima) Salić. On je imao 68. godina kada je u ljeto 1995. godine nestao na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

- Ove godine će zajedno biti ukopani braća Efendić, Hasib i Ćamil. Oni su na području lokaliteta Baljkovica nestali u ljeto 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, odnosno na lokalitetima Kula i Potočari i to 2011. i 2006. godine. Hasib i Ćamil će konačan smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata, Edhema koji je u Potočarima ukopan 2007. godine – kazala nam je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Dvije masovne grobnice

Dodaje da su posmrtni ostaci većine žrtava koje će se ukopati ove godine ekshumirani uglavnom u ranijim godinama, neke od njih i prije dvije decenije i to na području Bratunca, odnosno iz primarne grobnice Lažete 2000. godine, zatim iz sekundarne masovne grobnice Blječeva 2004. godine, iz masovne grobnice Zeleni Jadar u Srebrenici 2007. godine, iz masovne grobnice Kamenica 2007 godine.

- Neke od žrtava su ekshumirane iz dvije masovne grobnice, odnosno njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u primarnoj i u sekundarnoj masovnoj grobnici. Porodice su, uprkos činjenici da su posmrtni ostaci odavno ekshumirani i identificirani, tek ove godine smogli snage da daju svoju saglasnost za ukop ovih žrtava – dodaje Fazlić.

I ove godine će se nizati nišan pored nišana sa istim prezimenom jer će i ovoga puta brat biti ukopan pored brata, sin pored oca, rođak uz rođaka, pored pet amidžića biće ukopan i šesti.

Još 11 žrtava

Ovo su imena žrtava koje će ove godine biti ukopane u Memorijalnom centru Srebrenica:

Efendić (Uzejir) Hasib, rođen 1931. godine;

Efendić (Uzejir) Ćamil, rođen 1928. godine;

Krdžić (Daut) Mehmed, rođen 1961. godine;

Omić (Asim) Sabrija, rođen 1966. godine;

Šiljković (Ramo) Mušan, rođen 1956. godine;

Harbaš (Ragib) Sakib, rođen 1975. godine;

Mujić (Omer) Beriz, rođen 1978. godine;

Jašarević (Ismet) Ahmet, rođen 1971. godine;

Salihović (Mehmed) Nevres, rođen 1970. godine;

Salkić (Muharem) Ibrahim, 1935. godine;

Bašić (Adem) Midhat, rođen 1973. godine;

Mustafić (Kadrija) Hajdin, rođen 1959 godine;

Mandžić (Arif) Latif, rođen 1964. godine;

Salić (Ibrahim) Hamed,rođen 1927. godine.

U Komemorativnom centru u Tuzli se nalaze posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identificirane uz pomoć DNK metode, ali porodice još uvijek nisu dale svoju saglasnost za njihov ukop, uglavnom zbog nekompletnosti tijela ovih žrtava. Iz INO BiH navode da se tu nalaze i posmrtni ostaci još 49 žrtava koje su identificirane uz pomoć DNK metode, ali porodice u ovim slučajevima još uvijek nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji i potvrdili identitet dobiven DNK analizom, te dali saglasnost za ukop.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.