ZAKAZANA SJEDNICA

Izmjene zakona pred Vijećem ministara: Imovinu novoimenovanih sudija i tužitelja provjeriti naknadno

Na ovaj način želimo spriječiti blokade u radu pravosuđa, s obzirom da još uvijek nije donesen Zakon o budžetu institucija BiH, kaže Bunoza

Vijeće ministara BiH. Fena

Alen Bajramovic

prije 6 dana

Na sjednici u četvrtak Vijeće ministara BiH razmatrat će nacrt zakona o izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine. Ministar pravde BiH Davor Bunoza pojašnjava da se predloženim izmjenama pomjera rok za formiranje Odjela koji će se baviti provjerom imovine nosilaca pravosudnih funkcija.

- Ovim Izmjenama Zakona o VSTV-u predlažemo da taj Odjel bude formiran do 31. decembra 2024. godine, da svi imenovani nositelji funkcija u periodu od 23.03.2024 godine mogu stupiti na funkciju, a da će se njihova imovina provjeriti po formiranju Odjela.

Na ovaj način želimo spriječiti blokade u radu pravosuđa, s obzirom da još uvijek nije donesen Zakon o budžetu institucija BiH, a Ministarstvo finansija BiH nije odobrilo sredstva iz rezervi za rad ovog Odjela. Po usvajanju ovih izmjena novoimenovani nositelji pravosudnih funkcija mogu preuzeti svoje funkcije - kazao je Bunoza za "Avaz". 

Davor Bunoza. Fena

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.