47. PLENARNI SASTANAK

Bošnjak otvorila Plenarni sastanak Zdravstvene mreže jugoistočne Europe

Sudjeluju predstavnici sektora zdravstva iz devet zemalja članica SEEHN

Bošnjak otvorila Plenarni sastanak Zdravstvene mreže. Fena

FENA

20.6.2024

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak otvorila je 47. Plenarni sastanak Zdravstvene mreže jugoistočne Europe o temi 'Jačanje zdravstvenih usluga u zajednici'. Taj sastanak održava se 20. i 21. juna u Sarajevu, u organizaciji Tajništva Zdravstvene mreže jugoistočne Europe (SEEHN) i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Predstavnici sektora zdravstva 

Sudjeluju predstavnici sektora zdravstva iz devet zemalja članica SEEHN (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Država Izrael, Crna Gora, Makedonija, Moldavija, Rumunija i Srbija) te predstavnici partnerskih organizacija - Svjetske zdravstvene organizacije, Srednjoevropske inicijative, Ministarstva zdravlja Slovenije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i drugi.

Za sudionike sastanka bit će to prilika za razmjenu iskustava i praksi u organizaciji pružanja zdravstvenih usluga u zajednici među državama članicama SEEHN-e, koji će zajednički iznaći rješenja za unapređenje i jačanje zdravstvenih usluga za dobrobit svakom pojedincu kojima su one od životnog značaja.

Ministrica Bošnjak kazala je, u obraćanju, da je potrebno raditi na jačanju kapaciteta zdravstvenih ustanova i njihovih službi kako bi se svim građanima omogućilo pravo na najviši standard zdravlja odnosno adekvatna kvalitetna zdravstvena usluga i kako bi se te usluge učinile dostupnima svim članovima lokalne zajednice koji imaju potrebu za osnovnim oblicima zdravstvene zaštite.

Predstavnici Bosne i Hercegovine prezentirat će, tokom dva dana, aktivnosti iz projekta koji se trenutno realizira u Bosni i Hercegovini uz potporu EU i međunarodnih donatora, u čijem fokusu je unaprjeđenje obujma i kvalitete zdravstvenih usluga koje se pružaju u zajednici u okviru primarne zdravstvene zaštite i poboljšanje zdravlja i dobrobiti stanovništva.

Plenarni sastanak

Plenarni sastanak je drugi događaj u organizaciji zdravstvenih vlasti u Bosni i Hercegovini uz potporu Tajništva, u okviru jednogodišnjeg mandata predsjedavanja Bosne i Hercegovine SEEHN-om, koji je počeo 1. juna 2023. Tim sastankom ujedno se i službeno obilježava kraj mandata predsjedavanja Bosne i Hercegovine, te preuzimanje novog mandata Republike Bugarske.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u maju ove godine, također uz potporu Tajništva SEEHN-e, bilo je domaćin Tematskog sastanka o temi 'Osigurati budućnost zdravstvene radne snage i visoka razina zdravstvene zaštite: Sestrinstvo i primaljstvo, izazovi i naredni koraci' održanog u Banjaluci.

- Bosna i Hercegovina je članica SEEHN od njezine uspostave 2001. godini i aktivno sudjeluje u radu Mreže putem državnih zdravstvenih koordinatora i njihovih zamjena, koje su imenovala entitetska ministarstva zdravlja i državne kontakt točke za suradnju sa SEEHN i njezine zamjene koju je imenovalo Ministarstvo civilnih poslova BiH - saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.