USPJEŠNA SURADNJA

Bošnjak se sastala s ministrom industrije i tehnologije Turske Mehmetom Fatihom Kacırom

Za nas je izuzetno važno da Bosna i Hercegovina i Republika Turska prepoznaju značaj znanosti i tehnologije u razvoju svojih ekonomija

Ministrica civilnih poslova BiH. Ministarstvo civilnih poslova BiH

FENA

22.5.2024

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak sastala se danas u Sarajevu s ministrom industrije i tehnologije Republike Turske Mehmetom Fatihom Kacırom. Na sastanku je konstatirano da Republika Turska i Bosna i Hercegovina imaju izuzetne bilateralne odnose i uspješnu suradnju u svim područjima djelovanja Ministarstva civilnih poslova.

Značaj znanosti i tehnologije

- Za nas je izuzetno važno da Bosna i Hercegovina i Republika Turska prepoznaju značaj znanosti i tehnologije u razvoju svojih ekonomija. Želeći da ojačamo i razvijamo znanstvenu i tehnološku suradnju, potpisali smo Sporazum o suradnji u području znanosti i tehnologije - izjavila je ministrica Bošnjak.

Ovim sporazumom predviđeno je da se suradnja odvija kroz zajedničke istraživačko-razvojne projekte, razmjenu istraživača u svrhu provedbe istraživačkog rada, organiziranje i sudjelovanje na zajedničkim znanstvenim skupovima i konferencijama, razmjenu znanstveno-tehnologijskih informacija i dokumentacije, zajedničko korištenje ustanova za razvoj i istraživanje i znanstvene opreme, tedruge oblike znanstvene i tehnologijske suradnje.

U svrhu provedbe ovog sporazuma predviđeno je uspostava Zajedničkog odbora koji će usuglašavati područja suradnje na temelju informacija koje dostave ustanove iz obje zemlje i sukladno s državnim politikama obje zemlje u području znanosti.

Značaj uspostave odbora

Ministrica Bošnjak je naglasila značaj uspostave ovog odbora i njegovog uspješnog rada.

Posebno je istaknuto daljnje jačanje veza i rad na zajedničkim bilateralnim projektima kroz povezivanje znanstvenih, istraživačkih i tehnologijskih institucija te rad na zajedničkim projektima u okviru programa Europske unije Horizon Europa i programa EUREKA.

Ministrica Bošnjak zahvalila je ministru Kacıru na pozivu za učešće na Eureka Globalnom samitu o inovacijama, koji će biti održan 13. i 14. juna 2024. u Istanbulu, a koji se održava u okviru predsjedavanja Turske EUREKOM. Samit uključuje i Ministarski sastanak.

Ministar Kacır u Sarajevu će sudjelovati u radu Sarajevo poslovnog foruma, jednog od najprestižnijih poslovnih događaja u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.