PREDSJEDNIK NSRS

Stevandić za ruski medij: Dočekali smo oslobođenja od Turaka, Austrougara, Bugara, fašista i nacista, ali nismo ujedinjenje

Sada vidimo da je počeo proces ujedinjenja koji se neće moći zaustaviti, a mi ga upravo sa svesrpskim saborom institucionalizujemo

Nenad Stevandić. Avaz

S. S.

8.6.2024

Ako neko pokuša da ukine RS, ona će biti samostalna, nemamo ništa protiv suživota, ali svoja prava ne možemo da žrtvujemo i ne možemo da postanemo narod koji se ne pita, ne odlučuje, nema svoj Ustav, teritoriju i nadležnosti koje smo dobili u Dejtonu nakon četiri godine herojske borbe, rekao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

- Svesrpski sabor nije samo jedan događaj na kojem ćemo davati izjave i organizovati zajedničke sjednice vlade i svečanosti, nego otvaranje jednog procesa - kaže za RT Balkan Nenad Stevandić.

Dodao je da nakon "mnogo godina dezintegracija našeg prostora, naroda, i kulturnog i duhovnog, počeli su procesi integracije".

- Mi već odavno slavimo zajedničke praznike, 15. septembar Dan slobode i nacionalne zastave, zajednički obilježavamo i teške datume iz naše historije, progon našeg naroda, ubijanja i genocida nad našim narodom i u Donjoj Gradini i na mostu u Rači i na mjestima gdje danas žive protjerani Krajišnici. Ali isto tako pravimo velik zalog za budućnost, da se naš narod izbori za svoja prava, da kao i drugi narodi u svijetu i Evropi ne može da bude ugrožen. Da ima pravo i na samoopredjeljenje i na zajedničku budućnost i kulturu, da ga niko ne protjeruje jer su to bili tragični vijekovi iza nas - kazao je Stevandić te dodao:

- Dočekali smo mnoga oslobođenja, i od Turaka i od Austrougara i Bugara, i fašista i nacista, ali nismo dočekali ujedinjenje. Sada vidimo da je počeo proces ujedinjenja koji se neće moći zaustaviti, a mi ga upravo sa svesrpskim saborom institucionalizujemo. I to je njegova najveća vrijednost - kazao je Stevandić.

Osvrćući se na najavu Milorada Dodika da će biti raspisan referendum o nezavisnosti RS od BiH, Stevandić kaže da je to odgovor na one koji stalno ukidaju RS.

- Stalno govorim da ako neko pokuša da ukine RS, ona će biti samostalna. Inače ćemo moći da živimo u zajedničkoj državi. Nemamo ništa protiv suživota, ali svoja prava ne možemo da žrtvujemo i ne možemo da postanemo narod koji se ne pita, ne odlučuje, nema svoj Ustav, teritoriju i nadležnosti koje smo dobili u Dejtonu nakon četiri godine herojske borbe - kazao je on, te dodao da je „crvena linija da RS institucionalno u svom kapacitetu ima pravo da postoji na teritoriji gdje se primjenjuje njen Ustav“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.