ODRŽALI SASTANAK

Dodik zahvalio Putinu na ruskom glasanju protiv Rezolucije o Srebrenici u UN

Podsjetimo, usvajanju Rezolucije protivili su se lideri u Srbiji i bh. entitetu RS, uz podršku Rusije i Kine

Sa sastanka Dodika i Putina. RTRS

E. Ć.

6.6.2024

Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik sastao se  s ruskim liderom Vladimirom Putinom i tom prilikom mu zahvalio na "principijelnom stavu" Rusije koja je u Generalnoj skupštini UN-a glasala protiv Rezolucije o Srebrenici.

Putin je na sastanku sa Dodikom, kako prenosi RTRS, rekaoda Rusija ne mijenja stav u vezi sa Dejtonskim sporazumom, te naveo kako je "Dejton osnov za očuvanje situacije u BiH, ali i za razvoj".

- Gospodine predsjedniče, dragi prijatelju, srdačno vas pozdravljamo u Sankt Peterburgu. Ne tako davno smo se vidjeli u Kazanju na sportskom događaju. Danas ste primili nas poziv da učestvujete u radu foruma u Sankt Peterburgu. Mi smo jako radosni zbog toga - rekao je Putin Dodiku na sastanku, prenio je RTRS.

Podsjetimo, Generalna skupština UN-a usvojila je 23. maja Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, te poziva na prestanak negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Usvajanju Rezolucije protivili su se lideri u Srbiji i bh. entitetu RS, uz podršku Rusije i Kine.

Dodika se sastao s Putinom u trenutku najnovije političke krize u BiH, izazvane potezima vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Skupštini UN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.