PREDSJEDNIK HDZ-A

Čović: Ponosim se što je hrvatski narod ostao nezaobilazan politički faktor bez kojeg vlast ne postoji

Uspjeli smo približiti BiH zapadnim tekovinama, a vjerujem da bismo to učinili i ranije da nije bilo neprekidnih napada na BiH

Dragan Čović. Fena

FENA

4.6.2024

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da svojim najvećim uspjehom otkako je preuzeo lidersku poziciju u stranci smatra činjenicu da je hrvatski narod danas „uprkos svim napadima na našu političku poziciju i ustavna prava, ostao nezaobilazan politički faktor bez kojega vlast ne postoji“.

- Ovome bih, naravno, dodao i institucionaliziranje hrvatskog pitanja u integracijskim aktivnostima. BiH može uspjeti samo kao domovina tri jednakopravna konstitutivna naroda čija se prava više nikada neće dovoditi u pitanje. Danas je to jasno i evropskim i drugim partnerima, kazao je Čović u prigodnom intervjuu za Večernji list BiH u povodu 19 godina od njegovog izbora za predsjednika HDZ-a BiH.

Kaže da je Bosna i Hercegovina u tom vremenskom razdoblju doživjela ogromne promjene. U infrastrukturnom smislu, to je jedna potpuno nova država. S druge strane je i demografski neuspješna.

Osjećaj nesigurnosti

-Činjenica je kako smo upravo prethodnih godina imali jedan izražen osjećaj nesigurnosti i neprimjerene, grube riječi u političkom životu zbog kojih su se povlačile paralele i s nekim prethodnim vremenima. Takvo što, naravno, nije dolazilo s naše strane. Ipak, formiranjem nove vlasti na razini Bosne i Hercegovine i Federacije BiH uspjeli smo u dobroj mjeri stabilizirati unutrašnji politički dijalog, iako on u zadnje vrijeme ponovno doživljava značajne izazove. U ovih 19 godina smo uspjeli očuvati ustavnu arhitekturu i približiti BiH zapadnim tekovinama, iako vjerujem da bismo to učinili i ranije da nije bilo neprekidnih napada na samu Bosnu i Hercegovinu i njen ustavni poredak - kazao je Čović.

Po njegovim riječima, u osnovi, glavno strateško pitanje je rješavanje aktuelne nefunkcionalnosti BiH.

- Svima koji danas misle dobro Bosni i Hercegovini i koji se nazivaju „patriotima“ je jasno da se ustavna načela, a posebno konstitutivnost tri naroda, ne mogu zamijeniti lažnim građanskim uređenjem. Naprosto, to više ne bi bila Bosna i Hercegovina. Ono što je naše strateško pitanje danas jest ustavno osiguranje potpune jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda. Pored toga, tu je i naš evropski put kojeg moramo ubrzati i kroz njega riješiti dugo otvorena pitanja ograničenih ustavnih reformi - smatra Čović.

U intervjuu je Čović odgovorio i na pitanje funkcionira li danas uopće državna koalicija i hoćemo li preostale dvije godine mandata izgubiti na svađe i blokade?

- Partnerstvo na nivou Bosne i Hercegovine ne funkcioniše. Kada smo uspostavljali ovu vlast, nadao sam se da ćemo imati više međusobnog povjerenja i mudrosti u vođenju politike te kako nećemo nasjesti na pokušaje zastrašivanja ili razdora vlasti, bilo da se radi o domaćim ili stranim akterima. Vidljivo je kako nam danas fali međusobnog povjerenja, ali bojim se da ukoliko ubrzo ne napravimo zaokret da ćemo biti izloženi novim krizama. Uskoro nam stižu i lokalni izbori; krajnje je vrijeme da popravimo situaciju i da koalicija profunkcioniše, poručio je Čović.

Izborni zakon

Naglasio je da, bez obzira na to kako će izgledati politički krajolik za Hrvate, Izborni zakon se mora riješiti.

- O tome nema dileme. Naime, Izborni zakon u sebi krije jedan od ključeva stabilnosti Federacije Bosne i Hercegovine i budućnosti odnosa Hrvata i Bošnjaka. Naši partneri to moraju napokon razumjeti i iskazati opredijeljenost za suživot s nama. Što se tiče demokratizacije unutar hrvatskog nacionalnog bića, ona nije i ne može biti problem. Dapače, demokratizacija nas sve može samo ojačati - kazao je Čović.

Na pitanje do kad planira ostati na čelu HDZ-a BiH i od čega će ta odluka ovisiti, Čović je kazao da je aktuelni politički trenutak vrlo zanimljiv.

-Uspjeli smo stabilizirati našu integracijsku perspektivu i politički dijalog. Međutim, mnoga su pitanja još uvijek otvorena. Zbog toga već jedno duže vrijeme radimo i na ohrabrivanju mlađih kadrova kako bi bili spremni preuzeti vođenje politika našeg naroda kada dođe trenutak za to. Ono što mogu kazati jest da će se odluka o mom vodstvu donijeti zajednički, unutar porodice HDZ-a - zaključio je Dragan Čović u intervjuu za Večernji list BiH u povodu 19 godina od njegovog izbora za predsjednika HDZ-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.