TOKOM POSJETE MOSTARA

Plenković: Hrvatska je glavni prijatelj Bosne i Hercegovine

Prvi i glavni cilj je snažna podrška Hrvatske vlade i države Bosni i Hercegovine, kao zemlji da ide snažnim koracima naprijed prema članstvu u EU

Tokom današnje posjete Plenkovića. M. Smajkić / Avaz

Meliha Smajkic

3.6.2024

Premijer Republike Hrvatske i HDZ-a Hrvatske Andrej Plenković je sa svojim saradnicima doputovao u Mostar povodom svečanog obilježavanja 34.godišnjice osnivanja Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar gdje mu je riječi dobrodošlice uputio lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je u izjavi novinarima, uz čestitke članovima i simpatizerima stranke, kazao kako je posebno slavlje imati goste poput hrvatskog premijera. 

Otvorena vrata približavanja EU

Podsjetio je na period u kojem je Plenković u ulozi europarlamentarca, a zadnjih osam godina premijera Republike Hrvatske i HDZ-a "učinio jedan izuzetan napor da mi danas u Bosni i Hercegovini otvorili svoja vrata približavanja Evropskoj uniji i euroatlantskim integracijama u cjelini.

- Danas kada smo u Sarajevu imali sastanak s gospodinom Varheljijem na poseban način smo naglasili ulogu predsjednika Vlade Hrvatske, gospodina Plenkovića - kazao je, između ostalog, Čović.

Tokom današnje posjete Plenkovića. M. Smajkić / Avaz

Plenković je kazao da mu je zadovoljstvo prisustvovati ovom događaju,ali i dati podršku Željani Zovko kao kandidatkinji HDZ-a BiH za izbore za Evropski parlament i na kojima će učestvovati svi hrvatski državljani izvan Hrvatske.

On je izrazio zadovoljstvo intenzivnom saradnjom dva HDZ-a koja traje više od 10 godina na dva temeljna cilja

- Prvi i glavni cilj je snažna podrška Hrvatske vlade i države Bosni i Hercegovine, kao zemlji da ide snažnim koracima naprijed prema članstvu u Evropskoj uniji.

Unaprijedili odnose dvije zemlje

đivali odnoseMislim da smo u proteklih nekoliko godina sa različitih pozicija koje smo zauzimali uvijek uvijek bili vrlo konzistentni i nastojali i našim aktivnostima unaprijediti odnose između BiH i Hrvatske, rješavati otvorena pitanja i otvarati vrata Bosni i Hercegovini za bržu institucionalnu integraciju u članstvo Evropske unije - rekao je Plenković.

Glavni elementi u tom pogledu su, dodao je, tri ključna trenutka, a to su trenutak podnošenja zahtjeva za članstvo u februaru 2016. godine, drugi korak je bio, naveo je, prije dvije godine kada se dodijeljivao status kandidata Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji.

- Tu smo bili najangažiraniji i najaktivniji da se taj status dodjeli i konačno ovaj treći trenutak, a to je bilo odlučivanje na razini Evropskog vijeća da Bosna i Hercegovina dobije pozitivnu odluku u otvaranju pristupnih pregovora.

U tom procesu želim zahvaliti i gospodinu Čoviću, a osobito gospođi Borjani Krišto, kao predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH koja je našla i političke snage i umješnosti da u jednom kratkom periodu donese niz zakonskih prijedloga koje je Parlamentarna skupština usvajala, niz odluka koje su bile važne na listi niza kriterija koje je Komisija postavila pred BiH - naveo je Plenković.

Ponovio je da je u vezi daljnjih koraka na tom putu i ispunjavanju kriterija Hrvatska i dalje tu, kao glavni prijatelj i zagovaratelj i zemlja koja će uvijek dignuti glas u interesu BiH i svih njenih konstitutivnih naroda na putu prema Evropskoj uniji.

Naglasio je da će podrška države državi biti maksimalna, kao i tijesna saradnja dvije sestrinske stranke, a potom na razini vlada realizirati dalje projekte koja će unaprijediti ekonomsku saradnju, razmjenu koja je skoro 4 milijarde eura, investicije, ulaganja u prometnu infrastrukturu, rješavanje svih otvorenih pitanja i biti onaj akter koji je tu za Hrvate u BiH i za sve narode da zelja bolje funkcionira u ekonomskom i socijalnom smislu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.