MEMORIJALNI CENTAR

U Prijedoru međunarodna konferencija o koncentracionim logorima u BiH

Na završnoj sesiji će živi svjedoci i preživjele žrtve logora iz svih dijelova Bosne i Hercegovine podijeliti svoja iskustva o logorima

Koncentracioni logori u BiH. Fena

FENA

28.5.2024

Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Udruženjem logoraša Kozarac i Gradom Sarajevo 30. i 31. maja u Prijedoru organizira međunarodnu konferenciju o koncentracionim logorima u Bosni i Hercegovini.

U okviru konferencije bit će održana panel diskusija sa fokusom na naučni aspekt, cilj medijskog praćenja i istraživanja logora u BiH.

Na završnoj sesiji će živi svjedoci i preživjele žrtve logora iz svih dijelova Bosne i Hercegovine podijeliti svoja iskustva o logorima i strahotama koje su preživjeli. Drugi dan konferencije uključuje zaključna izlaganja.

Također će biti organizirana i „Škola za mlade“, s ciljem da mladi iz BiH, mladi istraživači iz svijeta učestvuju u dijalogu i da se posjetom mjestima gdje su nekada bili uspostavljeni logori u Prijedoru i okolici upoznaju s poviješću.

Najavljeno je i otvaranje izložbe pod nazivom „Zidovi" 31. maja na lokalitetu nekadašnjeg logora Trnopolje.

Bit će upriličena i mirna šetnji i polaganje cvijeća prilikom obilježavanja Dana bijelih traka, najavljeno je iz Memorijalnog centra Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.