DIGITALIZACIJA

Ministrica Bošnjak iskazala punu podrška radu IDDEEA-e BiH

Badnjević je predstavio uspješno realizovane projekte Agencije, među kojima se ističe implementacija e-Identiteta i omogućavanje digitalnog potpisa

Sa sastanka. Fena

FENA

15.5.2024

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak i šef Kabineta ministrice civilnih poslova Davor Bošnjak posjetili su Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH), koja pripada Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Rukovodstvo Agencije predvođeno direktorom Almirom Badnjevićem je tokom sastanka s ministricom Bošnjak predstavilo svakodnevne aktivnosti te agencije, kao i izazove s kojima se suočava u radu.

Badnjević je predstavio uspješno realizovane projekte Agencije, među kojima se ističe implementacija e-Identiteta i omogućavanje digitalnog potpisa.

Takođe, spomenuti su i planirani projekti za naredni period, kao što su digitalni novčanik (e-wallet) i upisivanje digitalnih certifikata u nove lične karte, što je zakonski propisano još 2013. godine, ali se dosad nije realiziralo.

Svi projekti koje Agencija implementira doprinose daljem napretku Bosne i Hercegovine u digitalnoj transformaciji i razvoju digitalnih vještina među građanima čime se podržavaju cilj 4 i cilj 7 EU Digitalne strategije.

U svojoj izjavi, ministrica Bošnjak je iskazala punu podršku radu Agencije i istakla važnost implementacije budućih projekata koji su od velike koristi za sve građane Bosne i Hercegovine, a istovremeno doprinose i ostvarenju nekih od 14 EU prioriteta za Bosnu i Hercegovinu, koji se odnose na izbore u skladu s evropskim standardima i unapređenju instucionalnog okvira.

U sklopu posjete obišla je i Centar za personalizaciju, skladištenje i transport dokumenata gdje se upoznala sa samim procesom personalizacije dokumenata za koje je IDDEEA BiH nadležna.

Ministrica Bošnjak je izrazila zadovoljstvo što je imala priliku da se upozna s ovim procesom i istakla važnost kontinuiranog unapređenja tehnologija i praksi u personalizaciji dokumenata kako bi se osigurala visoka sigurnost i kvalitet usluga koje pruža Agencija.

Ova posjeta predstavlja nastavak uspješne saradnje između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i IDDEEA BiH, te će dalje jačanje ove saradnje imati pozitivan uticaj na efikasnost i kvalitet pružanja usluga građanima Bosne i Hercegovine, čime se doprinosi ostarivanje nekoliko ciljeva UN-ovih Održivih razvojnih ciljeva (SDG 16 i 17), saopćeno je iz IDDEEA-e. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.