LIDER HDZ-A

Čović: Dom naroda mora profunkcionirati, ne smijemo tražiti od visokog predstavnika da bilo šta nameće

Sjednice se moraju sazivati, jer na taj način mi pokazujemo da smo partner EU i da sami donosimo odluke

Dragan Čović. E. Tihak / Avaz

S. S.

13.5.2024

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka državne koalicije on je kazao da je njegov jedini cilj bio da se pregovarački proces koji se prividno otvorio sa EU, stvarno otvori.

- To je naša obaveza. Ove operativne prepreke, a budžet je jedna od njih. O njemu pričamo šest mjeseci. Dogovorili smo ga davno, sadržajno i suštinski. Bilo je i pojedinih uslova, koje smo dogovorili između sebe. Možda ćemo sutra još jednom sjesti da to pojasnimo, jer ima nekih nesporazuma, ali sve smo odluke donijeli oko toga. Lično mislim, da ako želimo pristupiti sredstva, bez budžeta ne možemo to raditi. Nevezano i za ta sredstva, kao parlamentarna većina smo trebali to uraditi prije šest mjeseci - rekao je Čović.

Dodao je da će kao HDZ uraditi sve da nema nijedne prepreke da proces približavanja EU dinamiziramo, posebno u vremenu kada za nas niko neće biti zainteresiran.

- Prošle sedmice smo imali razgovore sa predsjednicom EK vezano za izbore za Evropski parlament. Oni će se održati naredni mjesec i trebat će neko vrijeme da se to uspostaviti i kadrovski profunkcioniše. Za to vrijeme mi ne smijemo stajati. Lično mislim da trebamo jednom u sedam dana sjediti i pokušati te teme prebirati, umorit ćemo se od onih koje nas opterećuju, a dogovarati one koje mogu osigurati normalan način funkcioniranja. Na Vijeću ministara možemo normalno raditi osim par tema, koje redovno skidamo, a to su Izborni zakon i zakon o sudovima. Trebamo javnost informirati o čemu pričamo, da se vidi da niko nikog ne može prevariti. Dom naroda nažalost ne funkcionira, mora profunkcionirati, sve što prođe Vijeće minsitara mora proći i Dom naroda - kazao je Čović.

Podsjetio je da je SDA zadnji put blokirala procese i stvorila ambijent u kojem više nema niko potrebe da saziva sjednice.

- Sjednice se moraju sazivati, jer na taj način mi pokazujemo da smo partner EU i da sami donosimo odluke. Nemamo pravo tražiti od visokog predstavnika da ništa nameće. Bez zakonodavne vlasti smo taoci ambijenta u kojem živimo. Nadam se da ćemo za nekoliko dana imati sudiju Ustavnog suda. U svakom slučaju tražimo rješenja. U narednih sedam do 10 dana ćemo imati sastanak - naveo je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.