PREDSJEDNIK NSRS

Stevandić: BiH vrlo lako može otići u provaliju

Bošnjački političari temelje politički autoritet na utjecaju mentora iz OHR-a i Ambasade SAD, istakao je

Nenad Stevandić. predsjednikrs.rs / Borislav Zdrinja

N. H.

3.5.2024

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić je izjavio da se BiH nalazi u situaciji gdje može izabrati jedno od dvoje - odlazak u provaliju ili povratak na "normalan put". 

- Otežavajuće je što bošnjački političari, odnosno stranke "trojke" nemaju vlastitog političkog autoriteta, nego ga temelje na uticaju mentora iz OHR-a i Ambasade SAD.

Budući da ne raspolažu vlastitom snagom, oni ne mogu da se drže dogovora. Da smo se držali dogovora BiH bi već bila dva-tri koraka iznad evropskih integracija od kojih je trenutno. Bila bi oslobođena mentorstva, tutorstva, dok bi kancelarija visokog predstavnika bila ugašena, a BiH bi bila ono što piše u Dejtonu - rekao je Stevandić.

Stevandić je u nastavku odgovorio na pitanje "može li RS izdržati napade s raznih strana", rekavši da to nije pitanje, nego da li hoće.

- Mi, koji smo u sadašnjoj vladajućoj garnituri, želimo da ljudi shvate da hoćemo, jer možemo samo ako hoćemo. Ako nećemo, ne možemo ništa. To nećemo je više vezano za kalkulantski odnos pojedinih kolega iz opozicije, koji uvijek imaju potrebu da pošalju poruku stranim mentorima da nisu sto odsto saglasni sa stremljenjima RS - naveo je on.

Predsjednik NSRS kaže da Narodna Skupština  trenutno nose najveći teret. 

- Najteži zakoni koji su usvajani bili su zakoni čiji su predlagači bili narodni poslanici. I kada je riječ o izbornom zakonu, ali i o referendumu tako da je trenutno uloga Narodne skupštine nemjerljiva. Parlament je trenutno kičma koja nosi politiku RS i ta koja čuva predsjednika Republike Milorada Dodika da ne bude izdvojen i uništavan kao samostalna meta - rekao je Stevandić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.