VELIKI BLAGDAN

Danas je Božić, blagdan rođenja Isusa Krista

To je blagdan koji ujedno predstavlja i dan ljubavi, ali i okupljanja na kojima svoje mjesto nalaze porodica

Danas je Božić. Fena

FENA

25.12.2023

Danas je Božić, blagdan kad kršćani slave rođenje Isusa Krista.

Božić, zajedno s Uskrsom i Duhovima, spada među tri najveća kršćanska blagdana. Središnji čin proslave Božića je misa ponoćka, a taj se obiteljski blagdan uglavnom slavi u krugu obitelji i najbližih.

Blagdan koji slavi rođenje Isusa Krista, ujedno predstavlja i dan ljubavi, ali i okupljanja na kojima svoje mjesto nalaze porodica, prijatelji i komšije koji zajedno proslavljaju ovaj važan dan.

Značenje riječi Božić kao mali Bog u kršćanstvu ima umilna značenja: blagi Bog, dobri Bog, bliski Bog – Bog dostupan i pristupačan čovjeku. 

Prema Bibliji, Isusa je rodila Djevica Marija koja je začela bezgrešno, a u porodu joj je pomogao njen suprug Josip. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu prije više od 2.000 godina, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

Kršćanski filozof Aurelije Augustin smatra kako se u Božiću ''Bog počovječio da se čovjek može pobožanstveniti''.

Kršćani su vrlo rano dan Isusova rođenja smatrali i početkom nove godine. U razdoblju obnovljenoga Zapadnoga Rimskog Carstva gotovo u cijeloj Europi početak nove godine bio je na Božić. Hrvatska božićna pjesma ''Narodi nam se kralj nebeski'' sa stihom ''Na tom mladom ljetu veselimo se'' upućuje na Božić kao prvi dan nove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.