POJAS GAZE

Dječak Ahmed Salajme, najmlađi oslobođeni palestinski zatvorenik, ponovo s porodicom

Da će biti oslobođen, saznao je samo nekoliko sati prije razmjene

Dječak Ahmed opet sa svojom porodicom. Anadolija

Anadolija

29.11.2023

Četrnaestogodišnji Ahmed al-Salajme (al-Salayme), pušten je iz izraelskog zatvora u okviru sporazuma o razmjeni zatvorenika između Hamasa i Izraela, javlja Anadolu.

Ovaj dječak ponovo je sa svojom porodicom.

Iz izraelskih zatvora u utorak navečer oslobođeno je još 30 Palestinaca. Najmlađi zatvorenik koji je pušten ima 14 godina.

Uhapšen u maju

Kući u Ras el-Amudu u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) vratio se sa svoja dva rođaka koji imaju 15 i 16 godina.

Prije oslobađanja zarobljenika, izraelska policija je bila intenzivno raspoređena oko kuće porodice Salajme i izvršila je raciju u nekim stanovima u porodičnoj kući. Nekoliko sati kasnije, Ahmed, kojeg je Izrael uhapsio u maju, ponovo je sa svojom porodicom koju nije vidio mjesecima.

Ahmedova majka, Sahar Mensur al-Salajme, rekla je za Anadolu da je Ahmed uhapšen u maju jer je kamenjem gađao jevrejske doseljenike u ilegalnim jevrejskim naseljima u okupiranom istočnom Al-Qudsu.

Navodeći da je svom sinu spremala omiljena jela kada se vratio kući, Sahar je rekla: 

- Veoma sam sretna što je moj sin pušten. Ali ova razmjena zarobljenika je mnogo koštala, tu su hiljade ubijenih i raseljenih koji su sada na hladnoći. Nadam se da će se rat završiti.

"U Palestini niko nije siguran"

Sahar je navela da u Palestini niko nije siguran, pušteno je 180 palestinskih zatvorenika, ali je Izrael od 7. oktobra priveo više od 3.200 Palestinaca.

Otac Ahmed Navaf al-Salajme rekao je da je njegov sin Ahmed otišao u zatvor iz kućnog pritvora.

- Kao bivši zatvorenik, nisam mogao posjetiti svog sina. Njegova majka ne može posjetiti sina jer ima legitimaciju na Zapadnoj obali. Nismo mogli posjetiti Ahmeda dok je bio u zatvoru, iako je bio najmlađi palestinski zatvorenik - kazao je Navaf.

Istakao je da je komunikacija s palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima prekinuta nakon 7. oktobra, te da su sa strepnjom čekali vijesti o sudbini sina.

Rekao je da je i njegov sin bio u zatvoru Damon, gdje je i on bio zatvoren prije 30 godina.

Dječak je nakon izlaska iz zatvora rekao da se situacija u zatvoru pogoršala nakon 7. oktobra. Da će biti oslobođen, saznao je samo nekoliko sati prije razmjene.

Dva obroka dnevno

Navodeći da se u zatvoru poslužuju samo dva obroka dnevno, Ahmed je objasnio da je u posljednje vrijeme prekinuta svaka komunikacija s vanjskim svijetom, a procesi suđenja zaustavljeni.

Najviše su mu nedostajali otac i majka i želi što prije da vidi drugove u školi. Pojeo je omiljeno jelo koje mu je majka pripremila.

Četverodnevna humanitarna pauza između Hamasa i Izraela stupila je na snagu u petak, 24. novembra, u 7 sati po lokalnom vremenu. Oslobađanje zatvorenika odvija se u serijama, a humanitarna pauza je u ponedjeljak uvečer produžena za dva dana.

Tokom humanitarne pauze oslobođeno je 180 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, među kojima su žene i djeca, i 61 izraelski zatvorenici iz Pojasa Gaze.

Izrael je pokrenuo brutalne napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Više od 15.000 Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze od 7. oktobra. U Izraelu službeni broj ubijenih iznosi 1.200.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.