SJEDNICA U TOKU

SAD: Vijeće sigurnosti nema ulogu u odabiru i postavljanju visokog predstavnika, RS želi oslabiti slobode i ustavne osnove

Potpuno podržavamo punu integraciju u transatlantsku zajednicu ali i EU put, rekao je

Predstavnik SAD na Vijeću sigurnosti UN-a. Screenshot

S. S.

2.11.2023

Predstavnik SAD u Vijeću sigurnosti UN-a pohvalio je jednoglasno produženje mandata misije EUFOR-Althea u BiH.

On je kazao da to pokazuje posvećenost miru, vladavini prava i stabilnosti.

- Međunarodna zajedica se mora suočiti s ovim izazovom. Moramo raditi zajedno kako bismo destabilizirali napore RS, Narodne skupštine, ali i predsjednika Dodika, koji žele oslabiti osnovne slobode, vladavinu prava kao i ustavne osnove zemlje, odnosno njenih institucija. Cilj visokog predstavnika je da podrži BIH, njen suverenitet, teritorijalni integritet, ali i multietnički karaktere, posebno smo fokusirani na vladavinu prava, što će donijeti prosperitet svim građanima - naveo je predstavnik SAD.

Naglasili su da visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ima punu podršku SAD, ali i kompletne međunarodne zajednice u radu.

- Zahvaljujemo mu se na posljednjem Izvještaju. U svjetlu posljednjih napada na visokog predstavnika, predvođenih RS, Miloradom Dodikom, moramo potcrtati da Vijeće sigurnosti nema ulogu u odabiru ili postavljanju visokog predstavnika, što je obaveza Vijeća za provođenje mira. Ostajemo privrženi stabilnoj i ujedinjenoj BiH. Potpuno podržavamo punu integraciju u transatlantsku zajednicu, ali i EU put - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.