BAKIROVI POTRČCI

Nadležni će ispitati Osmicinog "tajnog agenta": Zildžića čeka zatvor s obje strane granice

I da je krivotvorio iskaznicu OSA-e iz zezancije, to je krivično djelo

Zildžić: U pritvoru u Užicu. Twitter

Al. B. - N. Č.

22.9.2023

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Salko Zildžić provodi peti dan u pritvoru u Užicu nakon hapšenja na graničnom prijelazu Bajina Bašta između BiH i Srbije. Prilikom pokušaja ulaska u Srbiju granični policajci kod Bakirovog jurišnika pronašli su pištolj, ali jednako brojne reakcije izazvala je i skandalozna informacija da se među Zildžićevim dokumentima našla i počasna iskaznica Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, što je samo jedan u nizu skandala koji se mogu povezati s bivšim šefom OSA-e Osmanom Mehmedagićem Osmicom, vjernim SDA-ovim potrčkom.

Zloupotreba OSA-e

Dok se pred srbijanskim pravosuđem očekuje proces zbog neovlaštenog nošenja oružja, Tužilaštvo BiH je najavilo provjere u vezi s mogućom zloupotrebom kapaciteta i službenih iskaznica OSA-e.

Inače, počasne iskaznice mogu biti dodijeljene samo bivšim istaknutim uposlenicima, uglavnom penzionisanim pripadnicima službe. Ako je, kako je svom advokatu Ljubiši Raduloviću kazao Zildžić, njegova iskaznica plod zezancije u nekoj Viber grupi, onda je, prema važećim bh. zakonima, riječ o krivičnom djelu krivotvorenje isprave.

Radulović: Neovlašteno nošenje oružja. Facebook

- Ko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu ispravu s ciljem da se takva isprava upotrijebi kao prava, ili ko lažnu ili preinačenu ispravu upotrijebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine - piše u članu 373. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Faksimil člana 373. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH. Krivični zakon

U svakom slučaju, preciznije odgovore o tome je li je dobio od Osmice, zašto je posjedovao i je li možda koristio iskaznicu OSA-e BiH, Zildžić bi trebao ponuditi bh. istražiteljima. U međuvremenu čeka suđenje u Srbiji, a njegov advokat Ljubiša Radulović kaže da će se potruditi da proces bude što prije okončan.

Vodi se istraga

U izjavi za “Avaz” Radulović je precizirao da se istraga vodi zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348. Krivičnog zakona Srbije.

Za ovo krivično djelo predviđena je kazna zatvora od 2 do 12 godina, koja može biti ublažena.

- Da bi se kazna zatvora ublažila ispod dvije godine, moraju da postoje neke osobito ublažavajuće okolnosti. Nije isključeno da dođe do sporazuma o priznanju krivičnog djela i tako dalje - pojasnio je Radulović.

Mehmedagić i Izetbegović: Brojni skandali. Facebook

Bakir Izetbegović jučer je komentirao slučaj “Zildžić” rekavši da se nada da će se izvući.

- Parlamentarac je, neosuđivan, otac četvero djece i nadamo se da će vlasti u Srbiji imati sluha za to i da ga puste. I za naš odnos sa Srbijom bilo bi dobro da se izvuče Zildžić - naveo je Izetbegović, uz svojevrsnu ucjenu susjednoj zemlji.

Posjeta predstavnika Ambasade BiH

Nakon što je zatražio pomoć, Zildžića je jučer u pritvorskoj jedinici u Užicu posjetio predstavnik Ambasade BiH u Beogradu.

Informacije o ovoj posjeti bit će dostavljene Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Komisija za nadzor nad radom OSA-e će u narednih nekoliko dana održati sjednicu na kojoj će, između ostalog, raspravljati i o spornoj Salkinoj iskaznici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.