SDS-OV PARLAMENTARAC

Nešković predložio zakon o Ustavnom sudu BiH: Želi izbacivanje stranih sudija i entitetsko glasanje

Očekujem da SNSD podrži ovaj zakon, i ne samo to, očekujem i da "izlobira" kod svojih partnera da ga podrže, rekao je

Želimir Nešković. SDS

SRNA

29.8.2023

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković predstavio je danas u Sarajevu prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH prema kojem bi u njemu bilo ukupno devet sudija državljana BiH, bez stranih sudija.

Nešković je pojasnio da, prema ovom prijedlogu, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH bira šest sudija, a Narodna skupština RS troje, te da iz svakog od konstitutivnih naroda može biti izabrano najviše troje sudija.

- Način odlučivanja u Ustavnom sudu BiH predviđen je tako da se odluke donose većinom glasova svih sudija. U njemu se učestvuje najmanje jednim glasom jednog sudije iz jednog od konstitutivnih naroda u BiH i iz jednog entiteta - rekao je Nešković na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Isti tekst predložen 2016. godine

On je dodao da je više razloga za donošenje ovog zakona, prije svega, to su preporuke Evropske komisije, ali i brojne činjenice koje govore o tome da je regulativa kada je riječ o radu Ustavnog suda BiH zastarjela, da nije adekvatna i da treba biti bolja, imajući u vidu karakter BiH, njenu složenost u ustavno-pravnom sistemu i uređenju.

Nešković je podsjetio da su 2016. godine poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz SNSD-a i SDS-a predložili isti zakon, te izrazio nadu da će predstavnici SNSD-a podržati njegov zakonski prijedlog.

- Očekujem da SNSD podrži ovaj zakon, i ne samo to, očekujem i da "izlobira" kod svojih partnera da ga podrže, jer ako mogu zajednički da djeluju kada je riječ o donošenju reformskih zakona, siguran sam da to mogu i na donošenju ovog zakona - naveo je Nešković.

Funkcionisanje BiH

Prema njegovim riječima, pitanje Ustavnog suda BiH možda je i najvažnije kada se govori o funkcionisanju BiH, a zakonski prijedlog upućen Domu naroda po hitnom postupku obrazložio je time što je većina na nivou BiH u posljednjih desetak dana donijela pet evropskih zakona.

Govoreći o radu Ustavnog suda BiH, Nešković je naglasio da su zakonska i regulativna pitanja o radu ove institucije regulisana Pravilnikom o radu koji je donio sam Ustavni sud BiH, te da novi zakon treba detaljnije odrediti način izbora sudija, sastav, odlučivanje i sva pitanja koja se pojedinačno odnose na rad Ustavnog suda.

Nešković je za naredni period najavio sastanak u Banjoj Luci na kojem će biti razgovarano o "narušavanju odluka Narodne skupštine RS koje se odnose na donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH prije provođenja svih reformskih zakona", a na koji će biti pozvani predstavnici svih političkih partija u RS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.