OSVRT

Milorad Dodik se prepao!

Prepao se optuženičke klupe i na ovaj način vrši pritisak na pravosuđe

Twitter

Miralem  Aščić

16.8.2023

Vijest da je Milorad Dodik, optuženi predsjednik RS i lider SNSD-a, podnio krivičnu prijavu protiv državnog tužioca Nedima Ćosića, koji ga je optužio za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH, potvrđuje samo jedno. Veliki lider iz Laktaša je u strahu!

Pritisak na pravosuđe

Prepao se optuženičke klupe i na ovaj način vrši pritisak na pravosuđe.

Prije svega, na Sud Bosne i Hercegovine, koji tek treba potvrditi optužnicu Tužilaštva BiH.

A Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora ''Službenog glasnika RS'', koji se terete za krivično djelo neprovođenje odluka visokog predstavnika iz člana 203.a stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Od toga dana Dodik je van sebe. Okuplja advokatski tim, objavljuje statuse, poruke, prijeti novinarima, opoziciji, ambasadama... Kriv mu je američki ambasador Majkl Marfi (Michael Murphy), ''špijun iz Velike Britanije''.

S druge strane, kada dođe u Sud, sve će biti drugačije. Po potvrđivanju optužnice, koja bez sumnje mora biti potvrđena, bez obzira na to što nije uključeno krivično djelo napad na ustavni poredak, Dodik će morati drugačije. Toga je i svjestan.

Očekuju ga sudski postupak, izjašnjenje o krivnji, dolazak u instituciju koju ne poštuje. I, ako bude od svega pravio cirkus, nije nemoguće da Tužilaštvo BiH zatraži pritvor. 

No, Dodik strahuje i od zabrane političkog djelovanja. Bez politike, teško da može preživjeti.

Predmet "Vila"

Zbog toga je i u strahu. Da je optužnica, kako tvrdi, smiješna, ne bi od svega pravio dramu i dizao halabuku.

I za istragu u predmetu "Vila" je tvrdio da je smiješna, pa je morao dva puta u Tužilaštvo. I tu će, kako stoje stvari, biti optužen. Čim stigne papir iz Beograda.

Dodik je mislio da je iznad zakona, ali je konačno prizemljen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.