PODACI O OPTEREĆENJU PUTA

Na području Brčko distrikta BiH postavljeni prvi brojači prometa

Troškovi postavljanja brojača iznosili su 100.000 KM, rekao je zamjenik direktora Jasmin Mešić

Brčko. Fena

A. O.

1.8.2023

U naseljima Gredice, Potočari, Brod i Gorice, na području Brčko distrikta BiH, postavljeni su prvi automatski brojači saobraćaja, na četiri ulaza u grad, saopćeno je iz JP Putevi Brčko. 

Troškovi postavljanja brojača iznosili su 100.000 KM, rekao je zamjenik direktora Jasmin Mešić.

- Brojači prometa nam služe za brojanje vozila u određenom vremenskom intervalu kako bismo imali podatke o opterećenju puta koji će nam kasnije služiti u svrhu izgradnje i rekonstrukcije i održavanja puteva - objašnjava Mešić.

Mešić dodaje kako će brojači prikupljati i podatke o kategorijama vozila i brzini njihovog kretanja, te da će svi podaci, koje uređaji evidentiraju, biti izravno spremljeni u bazu preduzeća, tako da se brojanje saobraćaja za navedene lokacije neće morati obavljati ručno, kao što je to ranije bio slučaj.

- Sada ćemo imati te podatke koji će nam poslužiti bar za ove velike dionice, kao što su regionalni putevi, lokalni putevi, ulazi u grad. Imat ćemo osnovu za planiranje budućih procesa - dodao je Mešić.

On je govorio i o posljedicama nedavnog nevremena koje je pogodilo Distrikt na puteve i signalizaciju, istakavši da na putevima i signalizaciji nije bilo većih oštećenja, osim nekoliko oštećenih saobraćajnih znakova i putokaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.