IZ FONDACIJE "SECOND"

Djeca bez roditeljskog staranja dobit će centar za rekreaciju i odmor

Nakon nekoliko mjeseci prikupljanja finansijskih sredstava i donacija u materijalu počeli su radovi

Centar za rehabilitaciju, rekreaciju i odmor za djecu bez roditeljskog staranja. Fondacija Second

22.7.2023

Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo osnovan je 1900. godine. Imao je više adresa u Sarajevu, da bi nakon Drugog svjetskog rata ostao samo na jednoj lokaciji - na Bjelavama. Trenutno u Domu na Bjelavama te u tri mala porodična doma u Sarajevu boravi blizu 90 djece.

U razgovoru s Belmom Mujezinović, direktoricom i osnivačicom Fondacije „Second“, saznali smo više detalja o investiciji u objekt namijenjen djeci.

Razne poteškoće

Nakon nekoliko mjeseci prikupljanja finansijskih sredstava i donacija u materijalu, počeli su radovi na budućem centru za rehabilitaciju, rekreaciju i odmor za djecu bez roditeljskog staranja iz Doma Bjelave.

- Prikupljanje sredstava počelo je nakon zvanične primopredaje objekta u novembru prošle godine. Fondacija „proBITRA“ je Domu za djecu bez roditeljskog staranja dala na korištenje kuću koja je spomenik Narodnooslobodilačkog rata, kao i pripadajuće zemljište na period od 99 godina - kazala je Mujezinović.

Susretali su se s raznim poteškoćama prilikom realizacije ovog projekta.

- Bio je veliki izazov prvo pronaći adekvatno rješenje za utopljavanje tog objekta iznutra, s obzirom na to da je izgrađen 1922. godine i ima kamene zidove, a kasnije i prikupiti donacije. Imala sam pomoć arhitektice Merime Delić, tako da sam kontaktirala proizvođača najkvalitetnije kamene vune. Ta izolacija je najsigurnija i najzdravija za djecu. Nakon njih nam je jedna firma donirala gips-kartonske ploče i konstrukciju - istakla je Mujezinović.

Novi izazovi

U renoviranom objektu moći će boraviti gotovo 20 djece, zajedno s odgajateljima.

- Nakon što kuću opremimo namještajem, u njoj će moći boraviti 20-ak djece sa svojim odgajateljima - kazala je Mujezinović.

Za kompletnu rekonstrukciju, kako je istakla Mujezinović, potrebno je 100.000 KM. Fondacija je uspjela prikupiti 20.000 KM, što je dovoljno tek za početak radova te se nadaju pomoći dobrih ljudi.

Mnogobrojni donatori

Nakon brojnih izazova, uz pomoć donatora, Fondacija je počela s radovima na objektu.

- Mnoge firme su se javile i donirale materijal. Svaka donacija i svaka podjela apela je bila od velikog značaja, budući da trebamo platiti majstore i kupiti preostali materijal. Da je bilo izazovno, jeste, ali mi smo zaista zahvalni što smo uspjeli započeti radove devet mjeseci nakon objave prvog apela - rekla je Mujezinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.