"NELOGIČNE KONSTATACIJE"

Košarac: Izjave Borelja su besmislene, počeo je da koristi jezik Sarajeva

On je poručio da su bazične odluke Vijeća ministara usvajane jer je RS dala saglasnost za to

Staša Košarac. Fena

H. J. I.

20.7.2023

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da bez saglasnosti i stava RS "nijedna odluka nije i neće biti usvojena na Vijeću ministara". 

On je rekao da je potpuni "nonsens" tvrdnja visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Žozepa Borelja (Josep Borrell) o tome kako je Vijeće ministara uspješno, dok RS ide ka izolaciji.

"Nelogične i besmislene konstatacije"

Košarac je naveo da su ovo nelogične i besmislene konstatacije, jer u "Vijeću ministara sjede srpski ministri koji zastupaju politiku RS", prenosi RTRS.

On je naglasio da je "evidentno da je komesar Borelj pogrešno informisan i da bi šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler (Johann Sattler) morao mnogo bolje i objektivnije da radi svoj posao".

- Kako će Vijeće ministara biti uspješno, a Republika Srpska ići u izolaciju, kada se sve odluke na zajedničkom nivou donose uz saglasnost RS? Kako će Vijeće ministara biti uspješno, a RS neuspješna, ako u Vijeću ministara BiH sjedimo moje kolege i ja koji dolazimo iz Republike Srpske i zastupamo njene stavove na zajedničkom nivou? Isti slučaj je i s Parlamentom BiH. To nema smisla i nije logično - naveo je Košarac.

"Borelj počeo da koristi jezik Sarajeva"

On je poručio da su bazične odluke Vijeća ministara usvajane jer je RS dala saglasnost za to.

- Komesar Borelj je počeo da koristi jezik Sarajeva, a to nije dobra praksa. Hvaliti Vijeće ministara, bez da spomenete da njegov uspjeh direktno zavisi od stava i saglasnosti Republike Srpske, predstavlja čistu manipulaciju. Da li komesar Borelj zaista misli da Vijeće ministara može usvojiti bilo kakvu odluku bez pozitivnog mišljenja Republike Srpske - upitao je Košarac.

On je poručio da nema bilo kakvog kretanja Vijeća ministara bez prethodne saglasnosti institucija Republike Srpske.

- To je politika koju zastupam na zajedničkom nivou i od koje neće biti odstupanja ni milimetar. Bez Republike Srpske nema BiH - poručio je Košarac.

On je istakao da uskraćivanje projekata Republici Srpskoj direktno podriva procese u BiH, te stav i podršku građana prema EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.